Arganolja

Arganolja är en naturlig skönhetsolja med ursprung i Marocko. Den kan användas som en återfuktande och vårdande olja för både hud och hår.

 • Högt innehåll av essentiella fettsyror
 • Rik på E-vitamin
 • Återfuktar och vårdar både hud och hår
 • Är huvudingrediens i Morrocanoil

Vilken Arganolja ska man köpa?

arganolja eko
Arganolja EKO – BILLIGAST!
Detta är den billigaste arganoljan på marknaden. En bra olja att börja med om du aldrig använt argan tidigare.

 • Bäst pris
 • Bra för huden
 • Mest värde för pengarna
Köp här
arganolja
Arganolja – Bäst för håret!
Söker du en arganolja som passar utmärkt för torrt & trasigt hår så är det denna du ska välja.

 • Bästa oljan för torrt hår
 • Billig & prisvärd
 • Marockansk arganolja
Köp här
arganolja pump
Arganolja med pump – Premiumolja
Söker du det bästa så är det denna jojobaolja du ska välja. Utsedd till bäst i test flera gånger om.

 • Bäst för både hud & hår
 • Dyr men otroligt hög kvalité
 • Smart punkfunktion
Köp här

Arganolja som skönhetsprodukt för hud

girl-672264_640Arganolja återfinns i många konventionella skönhetsprodukter. Oljan betraktas av många som ett mirakelmedel för både hud och hår. Det rika innehållet av vitamin E, Omega-6 och vitamin A gör underverk känslig eller skadad hud i ansiktet.

 • Kan motverka acne och ärrbildning
 • Kan användas mot rynkor, fina linjer och andra ålderstecken
 • Kan skydda mot solbränna
 • Har antiinflammatoriska egenskaper som anses vara bra mot psoriasis och eksem

På senare år har oljans effektivitet mot fina linjer uppmärksammats och den har sedan dess blivit ett återkommande ämne i många anti-age krämer. Man kan också smörja in huden under ögonen med arganolja, vilket är ett skonsamt alternativ till andra syntetiska hudvårdsprodukter.

Arganolja som naturlig hårvårdsprodukt

arganoil_clearArganolja är också populärt i många hårvårdsprodukter. Det är bland annat huvudingrediensen i varumärket Morrocanoils produkter. Andra produkter som innehåller arganolja säljs exklusivt på frisörsalonger och har blivit kända för att ha en imponerande positiv effekt på hårets kvalitet och glans.

Arganolja är en utmärkt produkt att använda i hårinpackningar. Genom att massera in håret med arganolja och låta verka i 15-30 minuter blir håret mjukare, glansigare och blir lättare att kamma. Man kan också ta två eller tre droppar arganolja och dra genom håret efter tvätt. Det är viktigt att inte ta för mycket dock, då håret lätt kan se fett och kladdigt ut.

Så framställs arganolja

Arganier_de_Tarrier

Många känner igen arganolja för dess smeknamn ”Marockos Guld”. Smeknamnet grundar sig i att arganolja bara kan framställas från arganträden som växer i Marocko.

Arganoljan utvinns från arganträdets hårda, små frukter. Skalet på frukterna är tjockt och lite sötaktigt i doften och under skalet döljer sig en nöt som anses vara en av de svåraste i världen att knäcka. Att krossa den för hand mellan två stenar är fortfarande än idag det mest pålitliga sättet och inne i nöten döljer sig två till tre kärnor som sedan pressas för sin olja.

Arganträdets frön ger oljan en mjuk smak av hasselnöt och en färg som liknar en mörkare olivolja. Arganolja har en betydligt trevligare doft än oljor som ricinolja och jojobaolja.

Arganoljans historia

morocco-123965_640Historien om arganoljan går långt tillbaka i tiden, till och med flera hundra år. Ungefär lika länge har arganoljans fördelar och positiva egenskaper varit kända.

Namnet arganolja finns daterat i över 800 år gamla egyptiska skriftrullar där det beskrivs som ett ypperligt läkemedel. Arganoljan kan också användas i hud- och hårvårdsprodukter och i matlagning. Användningsområdena är emellertid många eftersom det kan användas för både utvärtes och invärtes bruk.

Idag skördas frukterna från arganträden i sydvästra Marocko och det överblivna fruktköttet tas tillvara på och används till bland annat djurfoder hos de lokala bönderna. Trädets högsta grenar kan nå så högt som 10 meter och dess anrika ålder sträcka sig upp mot 200 år.

Framställningen av arganolja har alltid varit en viktig del för den Marockanska lokalbefolkningens överlevnad och under flera generationer har det varit mest kvinnor som skördat frukten. 1998 uppmärksammade UNESCO (United Nations Education, Scientific and Cultural Organization) arganträdet och dess viktiga roll i samhällena där trädet odlas.