Citronolja

Eterisk citronolja bär på många goda egenskaper och har använts under lång tid inom flera olika områden. Citronolja hjälper bland annat till att stärka immunförsvaret, förbättrar koncentrationsförmågan och bidrar till att slaggprodukter och olika toxiner drivs ut ur kroppen.

Eterisk citronolja är en populära olja inom aromaterapi och verkar både stimulerande och renande. Det finns olika sorters citronolja att köpa i dag men den som påstås vara den absolut bästa ska vara den som produceras via citronträd som växer på Sicilien. En av fördelarna med citronoljan är att den är väldigt antibakteriell och samtidigt uppiggande vilket gör att det här är en omtyckt doft att använda hemma och i offentliga miljöer.

Citronolja – välgörande för huden

citronoljaI och med att citronolja är antiseptisk innebär det att oljan verkar renande och därför kan användas på aknebenägen problemhy som är fet och oren. Det påstås också att eterisk citronolja hjälper till att få ytliga blodkärl att dra ihop sig liksom att den ökar cirkulationen och dessutom stödjer överhuden.

Lider du av torra händer och fötter eller har förhårdnader kan citronolja också komma väl till pass för att du ska mjuka upp huden igen. Ren eterisk citronolja kan också användas på liktornar som en form av punktbehandling.

Citronolja kan även användas för dess blekande effekt – något som exempelvis kan vara värt att testa om du har några ärr. Finnar kan också behandlas med oljan liksom munsår och bett från insekter då oljan lindrar svullnader och klåda.

Användningsområden för citronolja

Citronolja är inte bara välgörande för huden – det finns som sagt flera användningsområden där du kan dra nytta av denna olja.

  • För sinnenas skull: Citronolja har en effekt som påverkar koncentrationen till det bättre och anses också kunna klara upp tankar och göra det lättare att ta olika beslut. Behöver du fokusera kan denna olja med andra ord också hjälpa dig mentalt. Det är inte ovanligt att citronolja används flitigt inom aromaterapi för att ge en mer positiv atmosfär och sudda ut negativitet.
  • För kroppens skull: Om du blir förkyld, drabbas av en infektion eller får feber kan citronolja hjälpa – återigen för att den är antibakteriell. Ha i eterisk citronolja i ditt bad, smörj in din kropp med citronolja eller andas in den.
  • Driv ut toxiner: Om du vill hjälpa kroppen att driva ut toxiner och slaggprodukter kan du använda citronolja. Beroende på hur du blandar citronoljan kan du också använda den för att stärka immunförsvaret.

Tips på hur du kan blanda citronolja

  • Spray för rummet: Fräscha upp rummen hemma genom att blanda mellan cirka 15 droppar eterisk citronolja med två deciliter vatten i en vanlig sprayflaska.
  • I badet eller fotbadet: Tappa upp ett hett bad och blanda i sex till åtta droppa citronolja. Om du vill kan du även ha i fem droppar olja i ett fotbad.
  • Olja för kroppen: Blanda cirka tio droppar olja med 30 milliliter vegetabilisk olja.
  • Olja för ansiktet: Blanda två droppar citronolja med 30 milliliter vegetabilisk olja.
  • Olja för naglarna: Blanda tio droppar citronolja med 10 millilitervegetabilisk olja.