Eteriska oljor

Det finns flera olika sorters så kallade eteriska oljor. Användningsområdena skiljer sig mellan olika eteriska oljor då varje olja har särskilda egenskaper. I dag är det vanligt att använda eteriska oljor som doftessens inom aromaterapi. Dock tas eteriska oljor också till vara på inom hudvården.

För att en olja ska kunna kallas för äkta eterisk behöver den gå igenom en tillverkningsprocess som innebär att exempelvis blommor och/eller blad från särskilda växter, träd och örter pressas och därefter destilleras. Det är också möjligt att framställa eteriska oljor på syntetisk väg. Då görs det via kemiska föreningar – något som du ofta stöter på i parfymer och andra skönhetsprodukter på marknaden i dag.

Så använder du eteriska oljor

Har du någon gång hållit i en flaska med en eterisk olja vet du förmodligen att det doftar kraftigt. Det är just för doftens skull som eteriska oljor oftast används – men oljorna har som sagt också någon typ av nyttig egenskap som kan användas. Hur effektiva eteriska oljor är bortsett från sin doft är inte helt klarlagt. Några olika användningsområden för eteriska oljor är:

  • Aromaterapi: Detta är en sorts terapi som i högsta grad utnyttjar eteriska oljor och deras dofter via exempelvis så kallade ”aromabad”, massage och ångbad. På det här sättet ska du kunna dra nytta av eteriska oljor via luftvägarna.
  • Skönhetsprodukter: Eteriska oljor används ofta för att ge doft till parfym. Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten av alla eteriska oljor INTE ska användas direkt på huden. I och med att oljorna är koncentrerade är det lätt att drabbas av hudirritationer. Det finns dock vissa undantag

Det ska även nämnas att du inte ska inmundiga en eterisk olja. En del oljor kan du dock använda i samband med matlagning och bakning. Men var noga med att dosera rätt – det räcker med en eller ett par droppar!

Populära eteriska oljor

Det finns som sagt flera kända eteriska oljor som används i olika syften. Nedan listas några populära produkter som används för olika ändamål:

  • Eukalyptus: En eterisk olja som doftar kraftigt och verkar uppiggande. Just eukalyptus anses bära på antiseptiska egenskaper och används inte sällan vid förkylningar för att luftvägarna ska öppnas upp.
  • Lavendel: En väldoftande eterisk olja tillverkad på lavendelblommor. En eterisk olja gjord på lavendel används ofta för dess lugnande effekt. Essensen hjälper till att få dig att slappna av.
  • Citrongräs: Eteriska oljor med citrusdoft brukar användas för att pigga upp och fräscha upp.
  • Bergamott: Denna olja påminner om citrus i doften och kan verka både lugnande och uppiggande för sinnet. Bergamott används ofta för att ge smak till teet Earl Grey.
  • Tea tree: Få eteriska oljor ska användas på huden – tea tree är dock en av oljorna som kan användas för att exempelvis behandla skadad hud och minska klåda vid insektsbett tack vare dess antiseptiska egenskaper. Hudvårdsprodukter som behandlar akne och andra hudåkommor innehåller inte sällan tea tree