Kamfer

Kamfer kan köpas som en eterisk olja som verkar värmande och stimulerande med en doft som påminner om frisk eukalyptus. Oljan kan användas för att lindra inflammationer och smärta i muskler. Dessutom kan du utnyttja kamfer för att bli av med irriterande insekter.

Den eteriska kamferoljan utvinns från kamferträdet. Det här är ett stort vintergrönt träd som pryds av små vita blommor i klasar och röda bär. Kamferolja har använts som en medicinalväxt i långa tider i fjärran östern. Dock har kamfer också varit känt i Europa ända sedan 1200-talet och har redan då använts för att lindra diverse åkommor och besvär. I Sverige har kamferolja funnits sedan 1900-talets början och då varit en del av ingredienserna i olika salvor och liniment. Kamferoljan har en stark säregen doft.

Använd kamferolja vid muskelansträngning

Innan du börjar använda kamferolja bör du veta om att det är en väldigt stark olja som ska användas med försiktighet. Kamferolja kan vara giftigt i för stora doser så var noggrann med mängden du använder. Dessutom bör du helt och hållet undvika att använda kamferolja om du är gravid eller lider av epilepsi eller astma.

Om du vill använda kamferolja kan du exempelvis göra det för att:

  • Kamferolja verkar slemupplösande och smärtlindrande. Det gör bland annat att du med fördel kan använda oljan när du har ansträngt musklerna och känner dig öm samt när du är förkyld och behöver öppna uppluftvägarna igen.
  • Kamferolja verkar också stimulerande och svettdrivande.
  • Oljan verkar svalkande.
  • Oljans kraftiga doft är effektiv om du vill hålla insekter så som myggor, flugor och malar på avstånd.

Var noga med att läsa anvisningarna för hur du ska applicera eller dosera kamfer för att inte riskera att få för stor dos av oljan eller salvan.