Eukalyptusolja

eukalyptusoljaEterisk eukalyptusolja används flitigt inom aromaterapi både för dess uppiggande och rogivande egenskaper. Dessutom hjälper eukalyptusolja till att skärpa sinnena. Denna olja har liksom övriga eteriska oljor använts sedan långt tillbaka – redan 1000 år före Kristus var eukalyptusolja ett populärt inslag inom ayurveda.

Eukalyptusolja kan användas i flera syften och i Australien kallas träder till och med för ”feberträdet” då eukalyptus kan utnyttjas terapeutiskt för att lindra feber och infektioner i luftvägarna. Den australiensiska ursprungsbefolkningen – aboriginer – har haft eukalyptus som läkemedel för att bota allt från värkande muskler till sår och huvudvärk.

Eterisk eukalyptusolja har som sagt varit en del av ayurveda i Indien sedan 1000 år före Kristus – även här har oljan använts för att lindra förkylningar men även bronkit, astma, infektioner, inflammationer och hosta. Traditionellt har eterisk eukalyptusolja också utnyttjats för att motverka mjäll, akne, herpes simplex och reumatism samt för att minska trötthet och för att behandla insektsbett.

Så kan du använda eukalyptusolja

Om du köper eukalyptusolja kan du använda det på flera olika sätt – nedan följer ett par värdefulla tips:

  • För koncentrationen: Eukalyptusolja verkar stimulerande och avslappnande och den används inte sällan inom aromaterapin för att förbättra koncentrationsförmågan och liksom ”skärpa” tankarna. Den kinesiska medicinläran har också utnyttjat eukalyptus för att öka positiva känslor och för att möjligheten att hitta lösningar på olika problem ska förbättras. Prova att blanda en rumsspray med eukalyptusolja och vatten som du sprayar i hemmets olika rum.
  • För luftvägarna: Eterisk eukalyptusolja har alltså använts sedan urminnes tider för att lindra förkylningar då den är väldigt antiseptisk, stärker immunförsvaret, verkar slemlösande, minskar svullnader och minskar feber.
  • För huden: Om du lider av irriterad hud, skador på huden, insektsbett eller brännsår kan du använda eukalyptusolja – kom ihåg att blanda den med vegetabilisk olja innan du applicerar den på huden.
  • För att minska värk: Eukalyptusolja är inte sällan ett inslag i olika oljor för muskler och även i liniment. Det har bland annat att göra med att eukalyptus stimulerar blodcirkulationen minskar inflammationer och verkar smärtlindrande. Har du exempelvis ont i leder eller muskler kan du med fördel använda eukalyptusolja.
  • För att desinficera: Eukalyptus är antiseptiskt och kan därmed också utnyttjas för att blanda en desinfektionsspray. Det kan du till exempel använda när du städar i köket eller badrummet – ett naturligt medel som dessutom doftar fräscht och gott.
  • För att rena luften: I och med att eukalyptusolja doftar friskt och tar över andra lukter kan du använda denna olja för att få fräschare luft hemma genom exempelvis en aromalampa eller genom att spraya eukalyptusolja blandat med vatten i rummen.