Hallonfröolja

Hallonfröolja är en kallpressad torr olja som tränger väldigt snabbt in i huden. Denna välgörande olja bär på flera goda egenskaper och kan bland annat användas som en hudvårdande olja för ansiktet. Dessutom är hallonfröolja rik på flera nyttiga essentiella fettsyror.

I hallonfröolja finns det gott om essentiella fettsyror – omega-3 och omega-6 – och den är också rik på vitamin E och karotenoider. Vitamin E är kanske som bekant en kraftig antioxidant och detta vitamin hjälper till att skydda huden från fria radikaler. Det vitaminrika innehållet i hallonfröoljan gör också att den har egenskaper som motverkar åldrande. Hallonfröolja bidrar till cellförnyelse, verkar reparerande och den är även antiinflammatorisk. Irriterad hud kan också lugnas ner och lindras med hjälp av hallonfröolja.

Det påstås i vissa fall att hallonfröolja kan användas som solskydd men det finns inga tydliga studier kring detta och därför är det alltid att föredra en riktig solkräm för att vara skyddad mot solens skadliga strålar.

Därför ska du använda hallonfröolja

Hallonförolja kan alltså med fördel användas som en olja för ansiktet och den passar alla sorters hy. Fler goda anledningar till att utnyttja denna nyttiga olja är:

  • Hallonfröolja lindrar irriterad hud och skyddar även mot andra yttre angrepp.
  • Oljan kan hjälpa till att motverka åldrande och den kan förbättra hudens elasticitet.
  • Hallonfröolja verkar återfuktande och gör huden smidig och frisk igen.
  • Oljan reparerar och regenerar dessutom huden.
  • Lider du av exempelvis rodnad, eksem eller klåda kan hallonfröoljans antiinflammatoriska egenskaper komma till nytta.
  • Hallonfröolja skyddar mot fria radikaler.

Tänk på med hallonfröolja

Om du köper hallonfröolja bör du förvara den svalt och mörkt. En öppnad flaska har en hållbarhet på cirka 12 månader. Tänk på att inte värma hallonfröolja. Vill du öka oljans hållbarhet något kan du bland annat tillsätta rosmarin eller vitamin E.

Du kan använda hallonfröolja både invärtes och utvärtes:

  • Använd gärna hallonfröolja i ansiktet. Har du torr hud kan du komplettera den med en annan olja som är fetare så som exempelvis jojobaolja eller avokadoolja.
  • Du kan använda hallonfröolja i koncentrerad form direkt på huden eller blandad med andra oljor.
  • Eftersom du inte ska värma upp hallonfröoljan kan du ringla den över din sallad eller liknande.