Hampaolja

Vacker hyHampaolja är en vegetablisk olja som både kan användas som kosttillskott som skönhetsprodukt för hud och hår.

Hampoljan framställs ur frön från örten Cannabis sativa vilket är anledningen till att oljan ibland även kallas hampafröolja.

Även om hampaoljan görs av samma växt som används för att tillverka drogen cannabis så innehåller oljan varken THC eller några andra psykoaktiva substanser. Detta beror på att det är just fröna, och inte blommorna eller andra växtdelar, som pressas för att få fram oljan.

Hampaolja innehåller dock stora mängder av de nyttiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, vilket kroppen bland annat behöver för att hålla huden len och håret fylligt.

Vilken Hampaolja ska man köpa?

hampafröolja
Hampafröolja EKO – Bäst i test!
Denna hampaolja från Urtekram har många användningsområden. Blanda i mat eller använd på huden.

 • Bäst i test 2017
 • Bra för huden & god i mat
 • Ekologisk & kallpressad
Köp här
hampafröolja
Hampafröolja Crearome – Bäst för hud!
Vill du ha en billiga hampaolja som endast lämpar sig för hud så är det denna du ska välja.

 • Bästa oljan för hud
 • Ekologisk & kallpressad till ett bra pris
 • Inga tillsatser
 • Köp här
  hampafröolja
  Hampaolja Pukka – Bäst i matlagning
  Denna hampaolja är anpassad för att användas i matlagning. Passar perfekt att använda till sallader.

  • Bäst för matlagning
  • God nötig smak
  • Lång hållbarhet
  Köp här

  Gör huden vackrare med hampaolja

  Snabbfakta om hampaolja

  Framställs av:
  Hampafrön.

  Kallas även:

  * Hampafröolja.
  * Hemp seed oil (engelska).

  Innehåller:
  Höga halter av omega-3 och omega-6.

  Egenskaper:
  Grönfärgad olja med en tydlig hampadoft och mild nötig smak.

  Användning:
  Som matolja, kosttillskott, hudolja och hårolja.

  Ett sätt att använda hampaolja är att massera in den i huden utvärtes. Det gör att huden berikas med alla de vitaminer, mineraler och fettsyror som huden behöver för att bli len och slät.

  Hampaolja är ett särskilt bra alternativ för dig med känslig hy eftersom oljan är mild och skonsam även mot torr och lättirriterad hud. Denna olja framställs i regel på  ekologiskt vis utan tillsatser och onödiga kemikalier som enbart används för att göra produkten mer väldoftande eller estetiskt tilltalande. Hampaoljan är en naturlig skönhetsprodukt direkt från växtriket.

  Det höga innehållet av omega-3 och omega-6  som finns i hampaolja bidrar till att reparera skadade hudceller och påskynda skapandet av nya friska celler i huden. Dessa fettsyror behövs för att cellerna i huden ska kunna bygga upp ett starkt skydd mot sol, vind, kyla och andra påfrestningar.

  Det som gör hampaoljan särskilt fördelaktigt jämfört med andra vegetabliska oljor är att den innehåller den perfekta balansen mellan omega-3- och omega-6-fetter. Detta förhållande är 3:1 vilket innebär att det finns tre gånger så mycket omega-3 som omega-6 i oljan. Det är detta förhållande som finns naturligt i huden.

  Tips: Hampadoften från oljan försvinner 5-10 minuter efter applicering.

  Det är dock inte enbart de nyttiga fettsyrorna i hampaoljan som gör huden lenare och slätare. Även själva appliceringen av oljan har en positiv effekt på huden. Genom att ta några droppar hampaolja på fingertopparna och försiktigt massera in oljan i ansiktet, eller på en annan del av kroppen, ökar blodtillförseln till det behandlade området vilket för bort toxiner och rengör huden på djupet.

  För att göra oljan lättare att arbeta med kan du värma upp den i handflatan genom att gnida händerna mot varandra innan du applicerar den. Mer information om hur du kan använda hampaolja för att få vackrare hy finns på den här sidan.

  Hampaolja kan motverka torrt och yvigt hår

  I det hårda svenska klimatet är det lätt att håret snabbt torkar ut och börjar se ovårdat och slitet ut om man inte sköter om det ordentligt. Sol, vind, kyla, värme och behandlingar med starka kemikalier orsakar stora påfrestningar på håret och stör hårets naturliga fuktbalans.

  Genom att regelbundet använda en inpackning med hampaolja kan du återställa den naturliga fuktbalansen i hårbotten och bygga upp hårets naturliga skydd mot uttorkning. Hampaolja ger även håret många av de näringsämnen som behövs för att håret ska bli friskt och vackert. Hampaolja innehåller, förutom omega-3 och omega-6, även E-vitamin, D-vitamin, B1-vitamin samt zink och magnesium. Alla dessa ämnen bidrar till att göra ditt hår fylligt och vackert.

  Hampaolja är ett perfekt alternativ till konventionella inpackningar som ofta innehåller alkohol och andra uttorkande ingredienser. Den skonsamma hampaoljan är särskilt användbart för dig med känslig hårbotten.

  Hampaolja som näringsrikt kosttillskott

  Tips: Ta 1 msk hampaolja varje dag för att säkerställa ditt intag av omega-3.

  Det mest populära sättet att använda hampaolja är troligen inte att använda den på huden eller i håret, utan att dricka den som kosttillskott.

  Som tidigare nämnt innehåller hampaolja stora mängder av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Dessa fetter är essentiella eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem, utan behöver få dem från kosten. Att ta kostillskott med omega-3 har blivit väldigt populärt de senaste tio åren. De flesta som tar extra omega-3 gör det i form av kapslar som är lätta att svälja och saknar smak.

  Det finns dock fördelar med att välja hampaolja istället för omega-3-kapslar. Dels innehåller hampaolja den perfekta balansen mellan omega-3 och omega-6 vilket gör att du inte riskerar att få i dig för mycket omega-6. De negativa konsekvenserna av att få i sig för mycket omega-6 går att läsa om på iFORM.se. Men hampaolja innehåller även mycket fibrer som håller igång mag- och tarmsystemet och motverkar förstoppning.

  Hampaolja har dessutom ett högt innehåll av protein som behövs för att bygga upp muskler, skapa nya celler i kroppen och hålla immunförsvaret starkt. Att ta 1-2 matskedar hampaolja varje dag är ett utmärkt sätt att säkerställa att man får i sig all den omega-3 och omega-6 som man behöver för att må bra.

  Hampaolja kan även användas i matlagning på samma sätt som man använder andra vegetabliska oljor som olivolja. Hampaolja har en nötig smak som närmast kan liknas vid valnöt. Om man gillar hampaoljans smak kan man bland annat använda oljan i salladsdressingar och marinader.