Fördelarna med ekologisk och kallpressad hampaolja

HampaplantaOm du tänker köpa en hampaolja bör du välja en olja som är framställd av ekologiskt odlad hampa genom kallpressning. Ekologisk och kallpressad olja har de bästa möjliga näringsvärdena och innehåller inga onödiga kemikalier eller tillsatser.

Oavsett om du tänker använda hampaoljan som ett kosttillskott och dricka den, eller använda den utvärtes som en skönhetsolja för att få en vackrare hy eller ett vackrare hår, så är ekologisk och kallpressad olja att föredra.

I den här artikeln kan du läsa mer om fördelarna med ekologisk odling och kallpressning jämfört med alternativen. Dessa fördelar gäller inte bara hampaolja, utan kan appliceras på alla möjliga olika vegetabiliska oljor.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-1]

Varför välja ekologisk hampaolja?

Ekologisk produktion kan låta som ett lite luddigt begrepp. De flesta människor har en bild av ekologiska produkter som mer miljövänliga än andra produkter i största allmänhet, men det finns faktiskt specifika kriterier som en produkt som uppfylla för att den ska kunna kallas ekologisk.

Kraven på ekologiska varor kan bland annat gälla hur stor rörlighet kreatur har och hur jordbrukaren hanterar ogräs. I Sverige bestäms dessa kriterier av Jordbruksverket, men eftersom hampa till hampaolja sällan odlas i Sverige så är det liknande myndigheter i andra länder där hampa odlas som bestämmer de exakta specifikationerna på ekologisk hampaolja.

Hampaolja som har odlats på ekologiskt vis innehåller inga farliga bekämpningsmedel eller skadliga kemikalier som har använts för att döda ogräs och öka hampans livslängd. Istället har mer miljövänliga och naturliga alternativa sätt odla och bekämpa angrepp på hampan använts. Det kan göra den ekologiska hampaoljan dyrare än icke-ekologisk olja, men om du värnar om miljön och enbart vill använda det bästa för din kropp är det ändå värt det höga priset.

Varför välja kallpressad hampaolja?

Hampaolja kan precis som alla andra vegetabiliska oljor framställas på flera olika sätt. Den metod som skönhetsindustrin föredrar är kemisk extraktion. Det är en process som innebär att man värmer upp en blandning av hampafrön och ett kemiskt lösningsmedel som extraherar oljan ur fröna.

Kemisk extraktion ger en genomskinlig olja med en neutral doft och lång hållbarhet, vilket gör att den passar bra som en ingrediens i andra skönhetsprodukter. Tyvärr har den extraherade oljan väldigt låga näringsvärden eftersom extraktionsprocessen gör att mycket av näringen i fröna löses upp.

Om du vill ha en så näringsrik och naturlig olja som möjligt bör du välja kallpressad hampaolja. Den oljan framställs helt utan onödiga lösningsmedel eller kemikalier. Kallpressning innebär att man utan att värma upp fröna pressar dem på oljan rent fysiskt. Det ger en olja med en tydlig hampadoft och en grönaktig färg, men den innehåller mer fleromättade fetter, vitaminer och mineraler.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-2]

Foto: scottchan / Freedigitalphotos.net