Hampaolja är rikt på omega-3 och omega-6

Kapslar med omega-3. Hampaolja är en olja som innehåller väldigt mycket omega-3 och omega-6. I den här artikeln kan du läsa om fördelarna med dessa näringsämnen och hur de påverkar din hälsa.

Omega-3 och omega-6 är två grupper av fleromättade essentiella fettsyror. De kallas också linolsyra och alfa-linolensyra som egentligen är namn på specifika fettsyror.

Essentiella fettsyror är sådana fetter som våra kroppar inte kan tillverka själva, men som ändå är livsviktiga för oss eftersom de har olika vitala funktioner i kroppen. Det gör att vi måste i få i oss de essentiella fettsyrorna via vår kost, till exempel genom att dricka små mängder hampaolja, ta omega-3-kapslar eller bara äta tillräckligt näringsrik mat.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-1]

Hälsoeffekterna av hampaoljans essentiella fettsyror

Omega-3 har ett flertal dokumenterade positiva effekter på hälsan. Några av dessa effekter kan du läsa om på Kostdoktorns hemsida, där han också tar upp det faktum att de flesta av oss äter för mycket omega-6 i förhållande till omega-3.

Omega-3 kan bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan bidra till att öka blodkärlen elasticitet och förmåga att expandera, vilket gör att risken för blodproppar också minskar. Omega-3 kan också förbättra dina kolesterolvärden genom att öka det goda HDL-kolesterolet och sänka det dåliga LDL-kolesterolet.

Omega-3 kan även förbättra dina leders hälsa. Enligt vissa studier gör omega-3 att ömheten och stelheten i lederna minskar hos människor som lider av artrit eller artros. Omega-3 sägs också kunna förebygga vissa typer av cancer, bland annat bröst- och prostatacancer, även om det är ett av de mer kontroversiella påståendena om dessa fetter.

Eftersom hjärnan till stora delar består av omega-3-fetter så påverkas också vår mentala hälsa av hur mycket omega-3 vi får i oss. Omega-3-fetterna isolerar nervcellerna i hjärnan och skyddar dem från skador. De är också en förutsättning för att nerverna ska kunna kommunicera med varandra. Därför anses omega-3 vara särskilt bra för barn vars hjärnor fortfarande utvecklas i snabb takt. Enligt vissa studier kan brist på omega-3 leda till ökad risk för psykiska problem som depression, bipolär sjukdom, demens och ADHD.

Balansen mellan omega-3 och omega-6

Betydelsen av att äta rätt mängd omega-3 i förhållande till omega-6 är något som har uppmärksammats allt mer under de senaste åren. Fel kvot mellan dessa essentiella fettsyror kan medföra risker. Enligt Livsmedelsverket kan det bland annat öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska tillstånd.

En av anledningarna till att hampaolja är ett så fantastiskt kosttillskott är att det innehåller det bästa möjliga förhållandet mellan omega-6 och omega-3. Hampaolja innehåller tre delar omega-6 på en del omega-3, alltså förhållandet 3:1. Detta förhållande finns också i hampafröna som man gör oljan av. De flesta människor får i dag i sig många gånger för mycket omega-6 än de egentligen behöver som en konsekvens av att de äter fel kost.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-2]