Hampaolja för håret

Friskt och vackert hårHampaolja är inte enbart ett kosttillskott som kan användas för att säkerställa att man får i sig alla de omega-3-fetter och liknande näringsämnen som kroppen behöver.

Hampaolja kan också användas utvärtes på håret för att berika hårbotten med fetter, vitaminer och proteiner som bidrar till att göra håret vackrare och längre.

Eftersom hampaolja är en mild vegetablisk olja som inte innehåller några starka kemikalier så kan den även användas av personer med känslig hårbotten utan att orsaka irritation. Det enklaste sättet att få tag i hampaolja är att köpa det på nätet från någon av de hälsobutiker som har specialiserat sig på ekologiska skönhetsprodukter.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-1]

En användarbar olja mot torrt och frissigt hår

Hampaolja kan med fördel användas för att motverka torrt och yvigt hår som inte vill lägga sig. Oljan som framställs ur hampafrön innehåller bland annat vitamin E och essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6. Dessa ämnen återfuktar snabbt uttorkade hårbottnar och slitet hår genom att mjuka upp fibrerna i hårstråna och ge fukt till hårbotten.

En annan fördelaktig egenskap som hampaolja har är att oljan även efter applicering fortsätter att bevara hårtbottens naturliga fuktighet genom att återbygga hudens egna skydd mot uttorkning.

Här i norra Europa är det särskilt vanligt med torrt och frissigt hår som förlorat sin lyster och skönhet som en konsekvens av det hårda vädret. Kalla temperaturer och starkt solsken sliter på håret och torkar ut hårbotten, vilket gör det extra viktigt att använda rätt produkter i sitt hår. Att regelbundet göra en hårinpackning med hampaolja är ett utmärkt sätt att hålla håret återfuktat och vackert även under vinterhalvåret.

Hampaoljan är full av näringsämnen som är bra för håret

Hampaolja tillverkas genom att man pressar fram olja ur fröna från hampaväxten. I de flesta fall sker denna pressning utan att fröna har värmts upp, vilket innebär att hampaoljan är kallpressad. Fördelen med kallpressning är att så mycket av näringsinnehållet i fröna även följer med till oljan, vilket är fördelaktigt oavsett om man har tänkt använda oljan som kosttillskott eller i en skönhetsprodukt som appliceras på huden eller i håret.

Några av de näringsämnen som hampaolja innehåller är omega-3, omega-6 och omega-9. Dessa fetter kallas essentiella fettsyror eftersom kroppen inte kan tillverka dem själva och behöver ta upp dem från kosten. Hampolja innehåller också vitaminerna B1, B2, B6, B9, D och E samt mineraler som zink och magnesium. Alla dessa ämnen bidrar till god hälsa och skapar goda förutsättningar för vackert och friskt hår.

[contentblock id=hampaolja] [contentblock id=adsense-2]

Foto: Freedigitalphotos.com