Jojobaolja

SkönhetsoljorJojobaolja är en naturlig olja som kan användas för att göra både din hud och ditt hår vackrare och friskare.

Jojobaolja är egentligen ett vax som framställs ur fröna från jojobabusken, en växt som växer vilt i sydvästra USA och i Mexiko där oljan länge har använts för att skydda huden från det varma klimatet.

Jojobaoljan har tack vare sina goda återfuktande och vårdande egenskaper på senare tid även blivit en populär skönhetsolja runt om i världen. I den här artikeln kommer du få lära dig mer om oljans effekter på huden och håret samt hur du själv kan använda den. Om du letar efter ett ställe att köpa jojobaolja till ett bra pris kan du klicka på länken här under.

 • Återfuktande hårinpackning som ger håret glans
 • Mjukgörande hudolja som förebygger akne
 • En naturlig solskyddsfaktor
 • Fri från konserveringsämnen och onödiga kemikalier

Vilken Jojobaolja ska man köpa?

jojobaolja eko
Jojobaolja EKO – BILLIGAST!
Letar du efter en prisvärd och ekologisk jojobaolja så är detta valet för dig.

 • Kan användas på alla hudtyper
 • Bra för hår
 • Mest värde för pengarna
Köp här
eilas jojobaolja
Jojobaolja Eilas – Bäst för huden!
Denna jojobaolja från Eilas passar alla hudtyper (inkl barn)

 • Passar även barn
 • Bästa jojobaoljan för användning på hud
 • Smart pump
Köp här
jojobaolja rosenserien
Jojobaolja Rosenserien – Premiumolja
Söker du det bästa så är det denna jojobaolja du ska välja. Utsedd till bäst i test flera gånger om.

 • Bäst i test 2017
 • Dyr men väldigt hög kvalité
 • Kallpressad & ekologisk
Köp här

En naturliga olja som förebygger akne

Snabbfakta om jojobaolja

Framställs av:
Jojobafrön.

Kallas även:
* Jojoba oil (engelska).
* Liquid jojoba wax (engelska).

Innehåller:
Höga halter av omega-9.

Egenskaper:
Klar eller ljusgul olja med en lätt nötig doft.

Användning:
Som mjukgörande och skyddande hudolja eller hårolja.

Oavsett om du har torr eller fet hy kan du använda jojobaolja för att göra din hud vackrare. Jojobaolja används oftast som en hudolja eftersom den är en väldigt effektiv återfuktare.

Oljan penetrerar porerna och återfuktar huden på djupet, utan att fukten dunstar bort eller torkar ut huden i efterhand som många vanliga produkter med alkohol gör. Jojobaolja innehåller även A-vitamin, D-vitamin och naturliga antioxidanter som vårdar huden och säkerställer att din hud håller sig så frisk och vacker som möjligt, helt utan kemiska tillsatser.

Om du har fet hy ökar risken för akne och finnar markant. Även om det kan kännas fel att smörja in fet hy med en olja så är det faktiskt det som huden kan behöva. När du tvättar huden ofta och exponerar den för sol och värme så torkar huden ut, vilket gör att talgkörtlarna i huden måste producera ännu mer talg vilket gör huden fet. Om du då försöker göra huden mindre fet genom att tvätta den kommer den bara bli ännu fetare.

Att behandla huden med jojobaolja gör att porerna rensas ur och uppbyggnaden av talg försvinner, vilket gör att huden återfår sin naturliga fuktbalans. Därför är jojobaolja rätt hudolja att använda för dig som vill undvika akne.

Jojobaolja gör håret längre och vackrare

Tips: Jojobaolja balanserar hårets talgproduktion och kan därför hjälpa mot både fett och torrt hår.

Jojobaolja är en utmärkt hårolja som vårdar och ger styrka till torrt och slitet hår. Oljan innehåller ett flertal vitaminer och fleromättade fetter som berikar håret och hårbotten med näring. Här är några av oljans positiva effekter på håret:

 • Återfuktar torrt hår
 • Motverkar fett hår
 • Gör att håret växer snabbare
 • Motverkar håravfall och tunnhårighet
 • Förebygger kluvna hårtoppar

Det är framför allt jojobaoljans förmåga att återfukta håret som gör det till en så effektiv hårolja. Eftersom jojobaoljas liknar hårets egna fuktgivande olja, talg, på många sätt så kan du återfukta hårcellerna på djupet. Många andra vegetabiliska oljor har en betydligt tjockare konsistens och en starkare kemisk sammanhållning vilket gör att de lägger sig på hudens porer istället för att penetrera dem. Jojobaolja lämnar även en hinna efter sig som bevarar hårets naturliga fuktbalans längre, samtidigt som hinnan skyddar håret från värme och sol.

Jojobaolja kan också användas för att motverka fett hår och problem som är kopplade till fett hår. Om man drabbas av fett och äckligt hår som ser smutsigt ut kan en vanlig reaktion vara att tvätta håret intensivt med schampo. Det kan dock göra att håret blir ännu fetare eftersom schampo löser upp fettet i hårbotten. Det gör i sin tur att talgkörtlarna måste producera ännu mer talg vilket gör håret fett igen. En bättre lösning är att behandla håret med jojobaolja, så att hårets friska fuktbalans kan återställas.

Att ha en fet hårbotten kan orsaka en antal olika oönskade problem. Det kan bland annat orsaka håravfall eftersom uppbyggnaden av stelnad talg kan täppa igen hårsäckarna. För att håret ska kunna växa naturligt och friskt behöver hårsäckarna vara rena och naturligt återfuktade. Då växer håret snabbare och blir starkare än om man har för fett eller torrt hår. Genom att använda jojobaolja regelbundet kan du ge dit hår de bästa förutsättningarna för att växa snabbt och förebygga håravfall.

Hårinpackning med varm jojobaolja

Att använda en hårinpackning med jojobaolja är ett enkelt och effektivt sätt att ta nytta av alla fördelar med oljan. Denna hårinpackning återfuktar håret och gör det glansigt, samtidigt som det på lång sikt gör håret friskare och starkare. För att behålla effekten bör behandlingen genomföras minst två gånger i månaden. Listan här nedan beskriver hur behandlingen går till steg för steg.

 1. Tvätta håret med schampo och balsam.
 2. Torka håret snabbt med en handduk. Eftersom håret fortfarande ska vara fuktigt bör du inte använda en hårfön.
 3. Fyll en stor kastrull med tillräckligt mycket vatten för att 5 cm av kanten ska vara under vatten. Koka därefter upp vattnet på spisen.
 4. När vattnet har börjat koka kan du stänga av spisen, hälla upp fyra matskedar jojobaolja i en mindre skål och ställa skålen i kastrullen.
 5. Låt oljan värmas upp av det varma vattnet under cirka 3-4 minuter.
 6. När oljan har blivit varm, men inte brännhet, kan du applicera den i håret. Massera först in jojobaoljan i hårbotten och dra sedan oljan ända ut till topparna med fingrarna.
 7. Vira en handduk runt håret så att oljan hålls varm. Handduken bör helst vara uppvärmd med en hårtork eller liknande.
 8. Låt oljan sjunka in i håret under 15-20 minuter.
 9. Tvätta ur oljan med schampo och balsam.
 10. Klart. Håret bör direkt kännas mjukare och se glansigare ut!

Köp jojobaolja här

Tips: Ricinolja är ett billigare alternativ till jojobaolja.

På länken nedan kan du köpa en prisvärd och effektiv jojobaolja från det svenska märket Crearome. Det är en ekologisk och kallpressad olja utan konserveringsmedel som är perfekt för dig med känslig hud. Denna olja fungerar lika bra i håret som på huden och har en naturligt lång hållbarhet som gör den inte behöver innehålla några kemiska konserveringsmedel.

Läs mer om jojobaolja

 • Jojobaolja hos Svensk Hälsokost – Här är en svensk butik som säljer jojobaolja och flera andra naturliga skönhetsprodukter. Du kan även köpa ekologisk hälsokost härifrån.

Foto: rakratchada torsap / Freedigitalphotos.com