Vårda håret med jojobaolja

file51d2bd67c8e5cJojobaolja är en vegetabilisk olja som gör underverk för torrt och slitet hår. Näringen i jojobaoljan återställer hårets naturliga fuktbalans och gör håret friskare och starkare.

Jojobaolja är egentligen en typ av vax, men kallas för olja eftersom den är så lättflytande. Oljan pressas ur de näringsrika fröna från jojobabusken som växer i varma ökenklimat.

Oljan innehåller bland annat A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och antioxidanter som alla kommer från jojobafröna. Den kemiska strukturen gör att oljan lätt kan penetrera hårcellerna och återfukta dem på djupet.

 • Återfuktar torrt hår
 • Motverkar fett hår
 • Reparerar skadat och slitet hår
 • Förebygger håravfall

Hur du använder jojobaolja i håret

Att använda jojobaolja är varken svårt eller speciellt tidskrävande. Det är en relativt snabb behandling som ger synliga resultat direkt, samtidigt som det förbättrar hårets hälsa på lång sikt också. Efter en behandling med jojobaolja kommer du märka att håret blivit glansigare, mjukare och inte är lika torrt som innan. Det finns några olika sätt att använda jojobaolja i håret, men ett sätt att göra det finns beskrivet i listan nedan.

 1. Häll upp cirka en matsked jojobaolja i ena handflatan. Om du har väldigt långt hår kan det behövas mer.
 2. Värm upp oljan genom att gnida händerna mot varandra så att den blir lättare att arbeta med.
 3. Applicera oljan genom att dra fingrarna genom håret, börja cirka 3 cm från hårbotten och dra ända ut till topparna, om du inte vill behandla hårbotten.
 4. Täck håret med en plastpåse eller något annat som skyddar håret.
 5. Vira en varm handduk runt håret så att oljan hålls varm.
 6. Låt oljan sjunka in i håret under cirka 20-30 minuter.
 7. Tvätta ur den överflödiga oljan med schampo och balsam.
 8. Låt håret lufttorka utan att använda en hårtork. Därefter är behandlingen klar!

Det som gör jojobaolja till en så bra olja för håret är dess förmåga att återfukta håret på djupet. Jojobaoljas egenskaper liknar hårets egna fuktgivande talg på många sätt vilket gör att det kommer djupare in i hårets porer och kan motverka torrt och frissigt hår effektivare än många andra produkter.

Även om du har fett hår så kan du ha nytta av jojobaolja eftersom oljan löser upp det överflödiga fettet i håret. När du sedan tvättar bort oljan så kommer håret ha fått en vackrare och friskare lyster. Oljan kan till och med förebygga håravfall eftersom den hindrar hårsäckarna att blockeras av talg. Man ska dock inte tro att jojobaolja är ett definitivt botemedel mot håravfall som fungerar för alla.

Köp jojobaolja för hårvård här

En prisvärd jojobaolja som passar utmärkt att använda i håret är den från företaget Crearome. Det är en ekologisk olja av hög kvalitet som har framställts utan onödiga kemikalier och tillsatser.

Till skillnad från andra håroljor, bland annat ricinolja, så har jojobaolja en neutral och behaglig doft. Denna olja har dessutom en naturligt lång hållbarhet på flera år.