Lavendelolja

LavendelfältLavendelolja är en väldoftande olja som framställs ur lavendelblommor.

Lavendelolja kan både vara den genomskinliga koncentrerade oljan som används som eterisk doftolja och en vanlig olja utspädd med lavendelolja. Hudolja med lavendeldoft vårdar och mjukgör huden utan att orsaka irritation eller rodnad hos känslig hy.

Den ljuva doft som lavendelolja har gör den också lämplig att använda inom aromaterapi. Doften av lavendel ökar välbefinnandet och gör det lättare att hitta harmoni i stunden vilket minskar stressen och spänningarna som vardagen orsakar.

Om du vill hålla huden och håret så friskt och vackert som möjligt är det viktigt att undvika långvarig stress som annars kan orsaka åkommor som akne och håravfall. Lavendelolja har bland annat följande egenskaper:

  • Mjukgörande – Bra mot torr hud och eksem
  • Antiinflammatorisk – Motverkar hudinflammationer som akne
  • Antiseptisk – Förebygger fotsvamp och liknande hudinfektioner
  • Stresslindrande – Kan med fördel användas för vid massage och avslappningsövningar

Bästa lavendeloljan 2017

lavendelolja
Lavendelolja – Bäst i test 2017!
Leter du efter en bra lavendeolja för god doft i aromalampan eller i schampo är det denna du ska välja.

  • Bäst pris
  • God doft
  • Mest värde för pengarna
Köp här

Lavendelolja som hudolja

Snabbfakta om lavendelolja

Framställs av:
Lavendelblommor.

Kallas även:
Lavender oil (engelska).

Egenskaper:
Klar olja med en behaglig, men intensiv, doft av lavendel.

Användning:
Som eterisk doftolja och vårdande hudolja.

Lavendelolja används ofta som hudolja för att göra huden vackrare och friskare. Lavendelolja för hudvård består oftast av en basolja som har blandats med olja från lavendelblommor.

Precis som många andra vegetabiliska oljor kan man använda lavendelolja för att mjuka upp huden och återställa dess naturliga fuktbalans. För att motverka torr eller fet hy kan man därför smörja in huden med lavendelolja regelbundet, två eller tre gånger i veckan, så att huden kan återfå sin optimala fuktbalans. För att hindra huden från att torka ut efter att man har duschat eller badat kan man också massera in huden med lavendelolja i samband med att man torkar håret.

Tips: Lavendeolja är ett naturligt och effektivt medel mot akne.

En av de åkommor som lavendelolja kan förebygga och lindra är akne. Finnar i ansiktet drabbar främst ungdomar i de tidigare tonåren, men även bland unga vuxna kan utbrott av akne komma och gå. Det finns ett flera olika konventionella läkemedel mot akne som går att hitta på de flesta apotek, men många av de produkter har en stor nackdel eftersom de gör huden irriterad för de som har känslig hud.

Om du har känslig hud så är det en bättre idé att använda lavendelolja som både är mer skonsamt och luktar godare. Att smörja in en tesked av en hudolja med lavendelolja i ansiktet innan man går och lägger sig på kvällen är en effektiv behandling som förebygger bildandet av nya finnar och hjälper kroppen att läka ärren från gamla finnar.

Lavendelolja kan inte bara användas för att bevara hudens fuktbalans och förebygga akne. Oljans antispetiska egenskaper gör att den kommer till användning i behandlingar mot fotsvamp och andra liknande infektioner i huden. Att smörja in lavendelolja mellan tårna kan därför bidra till att bota svampinfektionen. För bästa resultat bör man dock applicera oljan regelbundet och vara noggran med att tvätta och lufta fötterna.

Lavendelolja som eterisk doftolja

Tips: Lavendeolja anses ha en lugnande och muskelavslappande effekt.

Lavendel är en av de mest populära dofterna som används inom aromaterapi. Aromaterapi är en alternativmedicinsk behandlingsmetod som går ut på att man kan uppnå god hälsa och välbefinnande genom dofter från vissa blommor, frukter och växter.

Det är dock vanligast att man använder aromaterapi i samband med spa-behandlingar som bara går ut på att den som behandlas ska koppla av och minska sin stress, och inte nödvändigtvis få några sjukdomar botade. Doften från lavendel anses påverka sinnet på ett positivt sätt och göra det lättare att finna harmoni, vilket gör att lavendelolja ofta är en ingrediens i eteriska oljor.

Ett sätt som man kan använda lavendelolja på ett aromaterapeutiskt sätt är att tillsätta en tesked eller så av den i badet innan man kliver i det. Doften av lavendel kommer då spridas i hela badrummet vilket gör badupplevelsen behagligare och lite lyxigare. Dessutom kommer huden att behandlas av oljan medan man ligger i badet vilket gör att det inte torkar ut lika lätt efter att man kliver ur badet.

Man kan också använda lavendelolja som en massageolja. Massage är en av de effektivaste sätten att slappna av och öka sitt välbefinnande på, vilket behövs för att man inte ska drabbas av långvarig negativ stress. Forskningar har visat att en lugn massage från sin partner eller någon annan man litar på kan lindra problem med alltifrån migrän till depression.

Olika produkter med lavendelolja

Lavendelolja kan köpas som eterisk doftolja, hudolja eller som en ingrediens i andra produkter som används för hudvård. Den eteriska olja är oftast en ren olja som inte har några tillsatser annat än att den i vissa fall har koncentrerats för att göra lavendeldoften mer intensiv. Hudoljor som innehåller lavendelolja består oftast av en eller flera basoljor som gör hudoljan mer lättarbetad. Mandelolja, jojobaolja och olivolja är exempel på vanliga basoljor.

Tack vare sin goda och rogivande doft är lavendelolja även populärt i diverse bad- och spaprodukter. Eftersom dessa produkter ofta innehåller väldigt små mängder lavendelolja så är oljans positiva effekt väldigt liten den med. Om man vill tillgodogöra sig lavendeloljans positiva hälsoegenskaper bör man istället använda sig av den rena lavendeloljan eller en hudolja som innehåller lavendelolja.

Foto: Billy Reed / Flickr.com