7 sätt att använda lavendelolja

Lavendelolja för huden. Lavendelolja är en mångfacetterad hudolja som kan användas på många olika hudtyper för att behandla en rad olika hudproblem. Om du lider av torr hud kan du till exempel använda oljan får göra huden mjuk och len igen.

Lavendeloljan är också antiinflammatorisk vilket gör att den kan motverka inflammationer som akne och eksem. Om du ofta får fotsvamp kan du utnyttja oljans antiseptiska egenskaper genom att använda den mellan tårna.

Utöver detta har lavendelolja också en fantastiskt doft som gör det lätt att slappna av och göra sig fri från stress och spänningar. Tack vare dessa egenskaper är lavendelolja en av de mest populära eteriska oljorna inom aromaterapi.

[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-1]

Olika sätt att använda lavendelolja

Här är en lista med sju olika sätt som du kan utnyttja lavendeloljans vårdande egenskaper för att bli vackrare, friskare och lyckligare. Om du tycker att lavendeloljan har en för intensiv doft eller är svår att applicera kan du spä ut den med en basolja. Vegetabiliska oljor som mandelolja och jojobaolja fungerar väldigt bra tillsammans med lavendelolja.

  • För avslappning – Doften av lavendel har en förmåga att lugna och stilla sinnet. En aromatisk behandling med lavendelolja motverkar stress och gör det lättare att slappna av.
  • Mot torr hud – Lavendelolja återfuktar huden på djupet tack vare sina vegetabliska fettsyror. Till skillnad från konventionella hudkrämer och bodylotions så innehåller lavendelolja inga alkoholer eller sulfater som kan torka ut eller skada huden i efterhand.
  • Mot spruckna läppar – Applicera ett par droppar lavendelolja på läpparna så kommer dina läppar hållas återfuktade och fylliga längre.
  • Mot akne – Lavendelolja motverkar fet och finnig hy genom att återställa hudens naturliga fuktbalans och verka antiinflammatoriskt.
  • Mot eksem – Lavendelolja motverkar röd och kliande hud tack vare sina antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.
  • På brännskador från nässlor – Både brännskader från brännäslor och maneter kan behandlas med lavendelolja. Smörj in det drabbade området med oljan så kommer svedan snabbt att avta.
  • På insektsbett – Att applicera en droppe lavendelolja på ett myggbet eller getingstick gör att klådan och svullnaden minskar.
[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-2]

Foto: FrameAngel / Freedigitalphotos.net