Gör din egen lavendelolja

Torkade lavendelblommorMed lavendelolja kan man behandla en mängd olika hudproblem, bland annat akne, hudsvamp och sår från myggbet.

Lavendelolja är en mild olja som återfuktar huden utan att orsaka rodnad eller irritation. I den här artikeln får du redo på hur du kan göra din egna lavendelolja genom fem enkla steg.

[contentblock id=adsense-1]

Hur du gör din egen lavendelolja

Tips: Vill du slippa allt jobb? Köp lavendeloljan färdig istället!

Här kommer några enkla instruktioner om hur du kan kan göra lavendelolja helt själv hemma i ditt eget kök. Lavendeloljan som fås av det här receptet innehåller inga artificiella kemikalier eller E-ämnen, utan enbart naturliga ingredienser som är bra för både kroppen och naturen.

Allt du behöver för att göra din egna lavendelolja är en basolja, fördelaktigen mandelolja, torkade lavendelblommor, en silduk, en glasburk och en ugn. Har du inga torkade lavendelblommor eller saknar mandelolja så är det enkelt att köpa det på någon av de många hälsokostbutikerna på nätet.

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 50 grader.
  2. Fyll en steriliserad glasburk med torkade lavendelblommor tills de har nått upp till 2-3 cm från kanten, så att blommorna har utrymme att svälla.
  3. Fyll upp burken med mandelolja, men lämna återigen några cm ledigt så att blandningen kan svälla.
  4. Ställ in glasburken i ugnen och låt den stå där i 5-6 timmar.
  5. Ta ut glasburken och häll oljan genom en silduk till en lämplig bägare. Krama ur de torkade blommorna så att alla olja kommer med. Häll sedan tillbaka den renade oljan i glasburken.
  6. Klart!

De här instruktionerna ger en väldoftande och frisk olja som passar utmärkt som kroppsolja. Om den förvaras mörkt och någorlunda svalt håller den sig fräsch i cirka ett år. Tänk på oljan bör svalna innan den kan användas.

[contentblock id=mandelolja]

Lavendeloljans hälsoeffekter

Lavendelolja har en rad positiva hälsoeffekter. Det är framför allt en olja som kan användas på huden för att göra den friskare och vackrare. Oljan har till exempel antiinflammatoriska egenskaper som gör den lämplig att använda på hud som har drabbats av akne eller en annan inflammation. Till skillnad från många av de läkemedel som går att köpa mot finnar på vanliga apoteket är lavendelolja en väldigt mild behandling som inte gör huden torr eller irriterad efteråt.

Oljan hjälper också huden att läka ärr som har uppkommit efter gamla finnar vilket gör det till ett väldigt bra medel att använda oavsett om man vill förebygga, dämpa eller bota akne. Men lavendelolja är inte bara bra mot akne, utan går även utmärkt att använda mellan tårna om man vill undvika fotsvamp eller på delar av kroppen där huden lätt blir uttorkad.

Lavendelblommans mjuka och avslappnande doft gör att lavendel ofta används i eteriska olja och inom aromaterapi. För att lugna sinnet och slappna av extra mycket kan man tillsätta några droppar lavendelolja i badet innan man lägger sig badkaret. Då verkar oljan både på huden och på sinnet.

Att motverka stress genom att hitta sätt att koppla av regelbundet, i till exempel med ett bad, är viktigt för hälsan. Om man ofta är stressad så ökar risken att man drabbas av akne, håravfall och liknande problem med huden och håret. Även huvudvärk, smärta i nacken och ångest kan förebyggas genom att motverka stress.

[contentblock id=adsense-2]