Lavendelolja för huden

Lavendelolja är en naturlig olja som går att använda för att återfukta huden och behandla problem som akne och hudsvamp. Till skillnad från andra vegetabliska oljor är lavendelolja en väldigt mild olja som inte torkar ut eller irriterar efter att den har smörjts in i huden. Lavendeloljan har också en mild och lungande doft som gör att det ofta används i stresslindrande aromaterapi.

[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-1]

Kan användas för att motverka akne och hudsvamp

LavendelfältAkne är en vanlig åkomma som främst drabbar ungdomar i de tidiga tonåren, men som även kan uppkomma hos unga vuxna med jämna mellanrum. På de flesta apotek kan man hitta ett flertal medicinska preparat som går att använda för att lindra och förebygga akne, men för många har dessa läkemedel oönskade biverkningar som gör huden torr och irriterad.

Med lavendelolja kan man dock motverka akne på ett betydligt mildare och naturligare sätt. Lavendelolja har antiinflammatoriska egenskaper som förebygger uppkomsten av nya finnar och bidrar till läkandet av ärr från gamla finnar. Det finns flera sätt att använda lavendelolja på huden för att göra den vackrare och friskare. Här är tre behandlingsalternativ:

  • Späd ut 2-3 droppar koncentrerad lavendelolja i 1 matsked mandelolja för att få en olja som är lätt att använda i ansiktet
  • Droppa 3-4 droppar koncentrerad lavendelolja i badkaret innan du lägger dig i badet för att behandla hela kroppen
  • Använd en kroppsolja med lavendelolja för att smörja in huden efter dusch eller bad

Förutom att motverka inflammationer i huden så är lavendelolja antiseptisk och svampdödande. Om man har problem med fotsvamp kan det därför vara en bra att smörja in tårna och mellanrummet mellan tårna med lavendelolja. För att lavendeloljan ska gå att massera in i huden måste den dock spädas ut med annan vegetabilisk olja, till exempel mandelolja som i instruktionerna ovan.

Lavendeloljans sårläkande egenskaper gör också att den kan användas för snabba på läkningen av brännsår, skärsår och myggbet. Man bör dock inte applicera oljan i öppna sår.

Lavendelolja lugnar kropp och sinne

Lavendel är en vanlig ingrediens i eteriska oljor eftersom lavendelblommor har en doft som är fantastiskt god och påverkar sinnet på ett positivt sätt. Inom aromaterapi används lavendelolja och extrakt från lavendelblomman för att lugna både kroppen och psyket.

Att ha några droppar lavendelolja i badet gör det lättare att slappna av och ta bort den stress som byggs upp i huvudet, axlarna och ryggen under en hård arbetsdag. Stress påverkar både huden och håret på ett negativt sätt. Är man stressad under en längre period ökar risken att man drabbas av både akne och håravfall.

Ett avslappnande sätt att behandla huden med lavendelolja är att låta en partner massera in den. Då får man både en friskare och vackrare hud samtidigt som man även motverkar stress. Många studier har visat massage kan lindra problem med huvudvärk, kramper, ångest och depression.

[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-2]

Foto: jpopesku1 / Flickr.com