Lavendelolja mot fläckvis håravfall

LavendelblommorLavendelolja är en eterisk olja kan användas mot håravfall för att få håret att växa igen. Det är framför allt det fläckvisa håravfallet, den som kallas alopecia areata på latin, som lavendeloljan kan hjälpa mot.

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som gör att håret på huvudet och andra delar av kroppen försvinner på olika fläckar som kommer och går.

Även om det fläckvisa håravfallet är ofarligt rent fysiskt så är det ofta psykiskt påfrestande för de drabbade. Lavendelolja är en naturlig produkt som kan lindra symptomen vid fläckvis håravfall och öka chanserna för att håret växer tillbaka igen.

[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-1]

Hur oljan verkar

Lavendelolja är en effektiv olja för både hud- och hårvård som används i många olika skönhetsprodukter. Tack vare att oljan görs av lavendelblommor har den också en söt och mjuk doft som många uppskattar.

Det som gör att oljan motverkar håravfall är dels att den har antiinflammatoriska egenskaper som hindrar hårsäckarna från att inflammeras. Dels gör själva appliceringen av oljan, att man masserar in den i hårbotten, att blodflödet till hårsäckarna ökar. Det gör att hårsäckarna kan aktiveras och börja producera nytt hår igen. Oljans behagliga doft har också en positiv effekt på håret eftersom den gör det lättare att slappna av och glömma all stress, vilket gör en friskare i allmänhet.

Som tidigare nämnt är det framför allt den fläckvisa håravfallet som lavendeloljan kan hjälpa mot. Det ärftliga håravfallet som är vanligast bland män och kan uppstå när man kommer upp i medelåldern är inte lika lätt att behandla med lavendelolja eftersom det styrs av gener.

På lång sikt kan det fläckvisa håravfallet också vara svårt att behandla eftersom många drabbade får större och större hårlösa fläckar där håret aldrig växer tillbaka igen när de blir äldre. Därför är det vanligt att människor med allvarlig och omfattande fläckvis håravfall använder peruk eller rakar av håret så att de stora fläckarna inte syns.

[contentblock id=lavendelolja] [contentblock id=adsense-2]