Macadamiaolja

Flaska med macadamiaoljaDet finns nötter och så finns det nötter. Macadamianöten räknas som en av världens fetaste och i dag är den flitigt använd som ingrediens vid bakning liksom som gott tilltugg eller snacks. Det finns flera anledningar till dess popularitet – den är rik på nyttiga fettsyror men även vitaminer och mineraler. Med andra ord har oljan i nöten blivit allt mer omtyckt inom hud- och hårvård.

Macadamianöten ingår i en släkt med ett antal olika trädarter. Av dessa är två nötter ätliga medan övriga är antingen oätliga eller giftiga. Träden med macadamianöten upptäcktes i mitten på 1800-talet kring den australiensiska östkusten. Numera odlas dock macadamianötter bland annat i Malawi och på Hawaii också. De höga träden pryds av vita blommor och nötter som växer på grenarna.

I samband med att nötterna mognar faller de från grenarna och kan plockas direkt från marken. Därefter torkas nötterna i solen – en process som brukar dröja ungefär tre veckor. När macadamianötterna har torkat skalas, förpackas och transporteras dem. Trots att träden är stora ger skörden per träd per år enbart ett par kilo macadamianötter. Detta gör macadamianötter relativt exklusiva och dyra att köpa i butik.

Nyttigt med macademiaolja

Macadamianöten är en vit nöt som återfinns innanför ett brunt skal som i sin tur omsluts av ett grönt skal. Nötterna är som tidigare nämndes väldigt feta med tanke på att cirka 80 procent av dess innehåll består av fett. Macadamianötter är dessutom en god källa till både omega-3 och omega-6. Utöver dessa nyttigheter får du också i dig protein, vitamin E, vitamin B3 och folsyra tillsammans med järn, magnesium och fibrer när du äter nötterna. Denna kombination ihop med det faktum att nötterna innehåller lite socker bidrar till att macadamianötter är så populära i dag.

Macadamiaolja för huden och håret

Den senaste tiden har skönhetsbranschen börjat uppmärksamma macadamiaolja som en källa till nyttigheter som gör gott för hud och hår. Oljan som framställs via macadamianöten är klar i färgen och utgörs av mer än 80 procent enkelomättade fettsyror. I och med att macadamiaoljans sammansättning med fettsyror kan liknas med hudens har bland annat gjort att oljan blir allt större inom hudvårdsbranschen.

  • För huden: Macadamiaolja innehåller mycket palmitolsyra. Detta är en omega-7-fettsyra som också finns i vårt underhudsfett. I takt med att vi blir äldre minskar nivåerna av syran och för att motverka tecken på åldrande ingår inte sällan palmitoljesyra i många hudvårdsprodukter. Lider du av torr eller känslig hud kan macadamiaolja hjälpa då den absorberas kvickt av huden och det blir inte heller någon fet hinna efteråt.
  • För håret: Förutom inom hudvård används macadamiaoljan flitigt inom hårvård. Personer som har testat oljan i håret menar att den hjälper till att ge lyster och gör håret mjukt. Dessutom ska macadamiaoljan även återfukta hårbottnen. Därmed kan du med fördel använda oljan som en del i en hårinpackning.