Mandelolja mot bristningar vid graviditet

Gravid kvinnaDe flesta kvinnor får bristningar när de blir gravida. Bristningarna uppkommer framför allt på magen och brösten, men de kan också uppstå på andra delar av kroppen.

Om man får bristningar eller inte bestäms mestadels av ens gener. Eftersom det mestadels är gener som styr om man får bristningar eller inte så kan det vara svårt att göra något åt dem. Om du har släktingar som fått stora bristningar under sina graviditeter är risken större att du också kommer få dem.

Det finns vissa saker som man kan göra för förebygga dem. Man kan till exempel använda mandelolja mot bristningarna för att göra mjukare och mer elastisk. I den här artikeln kan du läsa om hur mandeloljan fungerar och du använder den för motverka bristningar.

Hur mandelolja förebygger bristningar

Mandelolja förebygger genom att göra huden så frisk och stark som möjligt. Om man låter huden vara uttorkad och undernärd under en längre tid så ökar risken för bristningar och svårläkta ärr markant. Mandelolja återfuktar huden på djupet och ger den näring som gör huden elastisk och tålig.

Oljan innehåller bland annat de fuktgivande essentiella fetterna omega-3 och omega-6. Dessa fetter bevarar hudens fuktbalans längre och säkerställer att huden hålls jämn och mjuk. Mandelolja innehåller även E-vitamin som reducerar existerande bristningarnas synlighet och gör att ärren läker snabbare.

Som tidigare nämnt är det framför allt ens arvsanlag som styr om man får bristningar eller inte. Generna styrs del hur snabbt magen växer och hur snabbt man går upp i vikt, men de styr också hudens struktur och flexibilitet.

Om man har en hud som klarar av att dras ut längre så är också risken för bristningar mindre. Därför är bristningar mindre vanligt bland äldre mödrar, eftersom de har en slappare hud. Förutom att använda mandelolja bör man även se över sin kost om man vill undvika bristningar vid en graviditet. För huden är det särskilt viktigt att man får i sig tillräckligt mycket zink, protein, C-vitamin och D-vitamin.

Köp mandelolja mot bristningar här

Den här mandeloljan från den svenska tillverkaren Crearome är lätt att massera in i huden och kan användas även om du har känslig eller lättirriterad hy.

Oljan är framställs genom kallpressning vilket innebär att den innehåller maximalt med näringsämnen. Smörj in oljan på magen 2-3 gånger i veckan under graviditeten så ökar dina chanser att undvika bristningar. Tänk på att mandeolja inte bör användas av nötallergiker.