Myrraolja

myrraoljaI familjen med eteriska oljor ingår myrraolja – liksom majoriteten av eteriska oljor har även myrraolja flera olika användningsområden. Oljan har en läkande effekt och kan med fördel användas på sår medan den inom aromaterapin används för att bland annat lindra rethosta och dämpa ångest.

Myrra betyder bitter och namnet på denna taggiga växt kommer från arabiskan. Det här är en planta som trivs bäst i torrt klimat och återfinns därför i Mellanöstern och Somalia bland annat. Myrrans bark påminner om papper och i samband med att barken spricker syns röd kåda. Just myrra räknas faktiskt också som en helig olja och det var ju även myrra som en av de tre vise männen kom med som en gåva till Jesus Kristus.

Eterisk myrraolja har använts sedan urminnes tider för att hjälpa kroppen att läka sår av olika slag men även för att ta hand om skadad hud och eksem. Denna olja har också använts för att desinficera munnen, tänder och tandkött då myrran löser sig i vatten. Aromaterapin drar också nytta av eterisk myrraolja för att lindra allt från bronkit till rethosta. Myrraolja sägs också verka lugnande vid exempelvis ångest.

Så använder du myrraolja

Om du köper eterisk myrraolja kan du använda oljan på lite olika sätt – kombinera myrraolja med andra eteriska oljor beroende på vad du vill använda den till. Tänk också på att gravida kvinnor och små barn inte bör använda myrraolja.

  • För huden: Har du skadad hud kan du använda myrraolja tillsammans med tea tree, vegetabilisk basolja och olibanum. Blanda samman oljorna och behandla hudområdet ett par gånger per dag. Eterisk myrraolja kan också hjälpa till att stärka sköra naglar och nagelband!
  • För munnen: Blanda ett par droppar myrra i ett glas vatten och skölj sedan munnen om du exempelvis lider av tandköttsinflammation eller liknande. Kom ihåg att INTE svälja!
  • Vid förkylning: Eterisk myrraolja kan hjälpa till att rensa andningsvägarna om du är förkyld. Du kan blanda myrraolja med olibanum, cederträolja och vegetabilisk olja som du sedan applicerar på bröstkorgen.
  • Vid stress: Känner du dig stressad kan du tappa upp ett avkopplande bad och droppa i eterisk myrraolja samt geraniumolja i vattnet för att få en lugnande inverkan som minskar stressen.