Nattljusolja

Kapslar med nattljusoljaNattljusolja är en vegetabilisk olja som innehåller mycket gammalinolensyra (GLA) vilket är en form av omega-6. De fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 har flera viktiga funktioner i kroppen. De behövs bland annat för att immunförsvaret, hjärtat och blodkärlen ska fungera normalt.

Omega-6 har också en påverkan på hudens hälsa och utseende. Om du har problem med akne, eksem eller rynkor är nattljusolja en utmärkt olja att använda. Oljan kan antingen tas som ett kosttillskott eller appliceras direkt på huden.

  • Innehåller mycket GLA och omega-6
  • Ger huden bättre lyster
  • Motverkar finnar och rynkor
  • Sjunker snabbt in i huden när den används som hudolja

Bakgrund och historia

Snabbfakta om nattljusolja

Framställs av:
Frön från nattljusblomman.

Kallas även:
Evening primrose oil (engelska).

Innehåller:
Höga halter av omega-3 och GLA.

Egenskaper:
Gulaktig torr olja med nötig doft och smak.

Användning:
Som kosttillskott eller hudolja för fet och normal hud.

Nattljusolja framställs ur frön från växt en nattljus. Det är en tvåårig ört med vackra gula blommor. Anledningen till att den heter nattljus är att blommorna glimmar särskilt vackert på natten under ljuset från stjärnorna och månen.

Växten kommer ursprungligen från östra Nordamerika men finns idag över hela världen, inklusive Sverige. Den trivs bäst i torra miljöer i grusig jord, till exempel i vägkanter. I Nordamerika användes oljan från nattljusfröna länge av indianstammar för att behandla sår i huden. Idag är oljan mest populär som kosttillskott på grund av sitt höga innehåll av GLA och andra nyttiga fettsyror.

Det finns flera sätt att framställa nattljusolja. Det vanligaste sättet är att pressa nattljusfröna på deras inre oljor, antingen med eller utan uppvärmning. Så kallad kallpressning, alltså att pressa fröna utan uppvärmning, ger den mest naturliga och näringsrika nattljusoljan. Sådan olja har en gulaktig färg och en nötig smak. Om man vill ha en mer neutralt färgad och doftlös olja kan man köpa raffinerad nattljusolja.

Oavsett vilken typ av nattljusolja du köper bör du vara medveten om att de har dålig hållbarhet. Därför är viktigt att du förvarar oljan på rätt sätt så att den inte härsknar. Ofta tillsätter tillverkaren naturligt E-vitamin för att förbättra hållbarheten, men det ger sällan en längre hållbarhet än 3-6 månader. Precis som andra vegetabiliska oljor bör nattljusolja förvaras mörkt och svalt, till exempel i kylskåpet.

Nattljusolja som kosttillskott

Varning: Överkonsumtion av nattljusolja kan ge vissa biverkningar.

Nattljusolja i kapslarTack vare sitt höga innehåll av GLA är nattljusolja ett populärt kosttillskott. GLA som är en förkortning för gammalinolensyra som tillhör den grupp av fettsyror som kallas omega-6. Linolensyra är en annan typ av omega-6-fett. Både dessa former av omega-6 finns i nattljusolja.

Det som är speciellt med omega-6 är att kroppen inte kan tillverka den själv, utan vi människor behöver få i oss den från vår kost. Omega-6 kan man bland annat hitta i valnötter, sojabönor, linfrön och chiafrön. Men om man inte några större mängder av sådana livsmedel kan det hända att man får brist på GLA och omega-6. Därför kan det vara bra att ta nattljusolja.

Nattljusolja och GLA anses ha en rad olika positiva hälsoeffekter. Oljan påstås bland annat kunna förbättra hudens och hårets utseende. Den ska vara särskilt effektivt för personer som lider av akne och flottig hud. Nattljusolja förebygger uppkomsten av nya finnar genom minska produktionen av talg som är kroppens egna fuktgivande hudolja. Oljan anses också kunna hjälpa mot åkommor som mensvärk och diabetes, men bevisen för det är betydligt svagare.

Nattljusolja som vårdande hudolja

Nattljusolja kan också användas som en hudolja att smörja in huden med. Precis som många andra vegetabiliska oljor har den återfuktande och vårdande egenskaper tack vare att oljan innehåller fetter, vitaminer och mineraler som är bra för huden.

Jämfört med andra oljor så absorberas nattljusolja väldigt snabbt in i huden vilket gör att den inte kladdar lika mycket. Man ska dock undvika att använda den på allt för uttorkad hud eftersom den torra nattljusoljan inte fungerar särskilt bra med torr hud. Det är bättre att använda oljan på fet hud eftersom den bidrar till att balansera kroppens talgproduktion så att huden blir mindre flottig. Oljan är särskilt effektiv på aknedrabbad hud, men kan också användas för att behandla eksem och annan problemhud.

Tips: Att köpa nattljusolja i flytande form är billigare än kapslar.

Läs mer om nattljusolja

  • www.nattljusolja.nu – Här kan du lära dig mer om den traditionella örtmedicinen nattljusolja. Du kan bland annat läsa om hur oljans lugnande och läkande egenskaper kan användas.

Foto: John Kasawa / Freedigitalphotos.net, Paul / Freedigitalphotos.net