De värsta biverkningarna av nattljusolja

LäkareNattljusolja kan både användas som en skönhetsolja för utvärtes bruk och som ett kosttillskott man äter.

Oavsett hur man använder oljan så är biverkningar väldigt ovanliga, men om man använder nattljusolja invärtes som kosttillskott kan några av biverkningarna i listan ändå förekomma.

Om man får några av dessa symptom efter att ha tagit oljan ska man genast sluta ta den. I regel är symptomen milda och går över av sig själv inom ett par dagar, men om man blir får allvarligare symptom som till exempel gör det svårt att andas bör man kontakta sjukvården. Om symptomen förvärras istället för att förbättras efter 24 -48 timmar bör man också söka professionell vård.

  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Magsmärtor
  • Diarré
[contentblock id=adsense-1]

Hur du undviker biverkningarna

Som tidigare nämnt är det nästan uteslutande vid invärtes bruk som nattljusolja kan ge oönskade biverkningar. Om man applicerar oljan på huden eller i håret är det värsta som kan hända att man får en allergisk reaktion. Det kan göra huden röd, svullen och kliande men inte mycket värre än så så länge att man inte är extremt känslig. Allergi mot nattljusblomman eller de frön som man gör oljan av är dock ovanlig.

När man använder nattljusolja som kosttillskott är det viktigt att följa instruktionerna på förpackningen. Om man är känslig mot oljan kommer biverkningarna bara bli större ju mer man får i sig av den. Att ta en större dos ger inte nödvändigtvis en bättre effekt heller.

Att ta oljan i kapselform gör det lättare att undvika överdosering jämfört med att själv försöka måtta fram den optimala mängden olja. Om man vill ta en mindre mängd än en kapsel kan man bara skära den i mindre bitar med en kniv eller sax.

Nattljusolja tas framför allt för att den innehåller omega-6. Det är en livsviktig fettsyra, men finns i både grönsaker och kött vilket gör att man oftast får i sig tillräckligt mycket av den från maten. Därför är det inte förödande om man tar en mindre mängd nattljusolja än vad som rekommenderas av tillverkaren.

Om man tar receptbelagda mediciner bör man, precis som med alla kosttillskott, rådfråga sin läkare innan man börjar ta nattljusolja. Oljan kan påverka läkemedlets effekt på ett oönskat sätt som gör att doseringen inte blir lika effektiv eller till och med blir skadlig. Personer som tar blodförtunnande läkemedel, medicin mot psykiska sjukdomar eller lider av leversjukdom bör vara särskilt försiktiga med oljan. Gravida kvinnor bör också kontakta läkare innan de börjar använda nattljusolja för invärtes bruk.

[contentblock id=adsense-2]

Foto: Sura Naulpradid / Freedigitalphotos.net