Nyponfröolja

SkönhetsoljaNyponfröolja är en vegetablisk olja som används för att göra huden friskare och vackrare.

Oljan innehåller en rad olika vitaminer och näringsämnen som bidrar till att skapa en jämn och len hud på ett skonsamt sätt som inte irriterar känsliga hudtyper.

Vare sig du vill förebygga akne, reducera synliga rynkor eller motverka fet eller torr hy så är nyponfröolja en olja värd att testa. Eftersom nyponfröolja inte är den lättaste produkten att hitta i vanliga skönhetsbutiker finns det längst ner på den här sidan ett tips om var man kan köpa oljan till ett bra pris.

En olja som förebygger och motverkar akne

Snabbfakta om nyponfröolja

Framställs av:
Nyponfrön.

Kallas även:
* Nyponolja.
* Nyponrosolja.
* Vildrosolja.
* Vildroskärnolja.
* Rose hip seed oil (engelska).

Innehåller:
Höga halter vitamin A (i form av betakaroten).

Egenskaper:
Orangefärgad olja med en mild nypondoft.

Användning:
Som en återfuktande och vårdande hudolja.

Akne är ingen trevlig åkomma att drabbas av vare sig man är 13 eller 30 år. De röda finnarna som värker och bildar kliande varblåsor kan förstöra även den allra vackraste och lenaste hud. Akne orsakas framför allt av hormonförändringar i kroppen som leder till att talgproduktionen i huden ökar.

Drabbas man av väldigt allvarliga akneutbrott bör man självklart ta kontakt med en läkare som kan skriva ut ett lämpligt läkemedel mot finnarna. Men man kan också använda naturliga hudprodukter som nyponfröolja i en stor utsträckning för att lindra och motverka utbrotten av akne.

Nyponfröolja är en av de allra mest effektiva hudprodukterna som du smörja in huden med om du vill skydda dig mot finnar. Om man har en fet och finnig hy kan det kännas fel att använda en fet olja på huden, men faktum är att en olja som nyponfröolja inte gör huden fetare utan tvärtom bidrar till att återställa hudens fuktbalans.

Nyponfröoljans förmåga att förebygga och motverka akne är en följd av dess unika näringsinnehåll. Nyponfröolja innehåller bland annat stora mängder av ämnet retinol, som är en typ av A-vitamin. Detta ämne hjälper kroppen att återbygga skadad hud som drabbats av inflammationer. Retinol bidrar även till att minska storleken på porer och att hålla huden len och jämn.

I nyponfröolja kan man även hitta de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Dessa fettsyror är avgörande för att kroppen ska kunna producera frisk och vacker hud. Omega-3 behövs bland annat för att reparera hudcellernas skyddande cellmembran. Förutom att innehålla vitaminer och viktiga fettsyror så har nyponfröolja även en antibakteriell egenskap som hjälper kroppen att förebygga och läka vissa ärr i huden. Det gör att ärren från gamla finnar blir både färre och mindre synliga.

Nyponfröolja mot rynkor och ålderstecken

Tips: Nyponfröolja är ett naturligt alternativ till traditionella antirynk-produkter.

Har man väl fått rynkor runt ögonen eller andra ålderstecken i ansiktet så ska man inte tro att det finns ett magiskt mirakelmedel som kan få rynkorna att försvinna på en gång. Det finns dock en rad olika produkter och åtgärder som man kan använda för att förebygga nya rynkor och minska existerande rynkors synlighet.

Nyponfröolja är en naturlig hudprodukt som effektivt motverkar rynkor och ålderstecken. Du som föredrar ekologiska produkter bör definitivt testa nyponfröolja som ett alternativ till traditionella anti-age-krämer som är fyllda med kemikalier. Det är dock inte bara akne och rynkor som nyponfröolja kan förebygga och motverka, även dessa imperfektioner i huden kan behandlas med oljan:

 • Bristningar
 • Ärr
 • Leverfläckar
 • Eksem
 • Brännskador från solning
 • Torr och flagnande hud

Nyponfröolja innehåller vitamin A som bidrar till att minska effekterna av åldrande på huden. Genom att underlätta för huden att reparera skadade hudceller och öka hudens elasticitet gör vitamin A att huden blir jämnare och lenare vilket gör att den ser yngre ut.

De essentiella fettsyror och vitamin E som också är en del av nyponfröoljans näringsinnehåll bidrar till att göra huden ännu friskare och vackrare.. Näringsämnena i nyponfröoljan ger huden de bästa möjliga förutsättningarna att stå emot synliga rynkor och ålderstecken.

Instruktioner för behandling

Tips: Om oljan är uppvärmd till kroppstemperatur är den lättare att massera in i huden.

Eftersom nyponfröolja är en så kallad “torr” vegetabilisk olja så tas den upp snabbt av huden utan att lämna ett flottigt spår efter sig. Oljan kan utan problem användas på torr eller ytligt skadad hud, men bör inte appliceras på öppna sår. Även personer med känslig hud som lätt irriteras av “vanlig” hudprodukter brukar dock kunna använda nyponfröolja utan några problem.

Man kan antingen använda oljan i koncentrerad form direkt på huden eller blanda ut den med andra vegetabiliska oljor för att till exempel skapa en mer lättflytande massageolja. Här nedan är en enkel behandlingsmetod för koncentrerad nyponfröolja för användning i ansiktet. För bästa effekt bör behandlingen genomföras 2-3 gånger i veckan, men även behandling en gång i veckan gör huden friskare och vackrare.

 1. Rengör ansiktet och tvätta bort eventuell smink
 2. Torka huden noggrant
 3. Ta 2-3 droppar nyponfröolja på fingertopparna
 4. Massera försiktigt in oljan i ansiktet
 5. Låt oljan sjunka in i huden under cirka 10-15 minuter

Foto: Freedigitalphotos.net