Nyponfröolja – den naturlig oljan med A-vitamin

file51e12cca55b84Nyponfröolja är den enda vegetabliska oljan som innehåller A-vitamin, i form av retinol, på helt naturlig väg. Vitaminer kan förstås tillsättas i efterhand på kemisk väg i andra oljor, men nyponfröolja är den enda växtoljan som innehåller A-vitamin redan från början.

A-vitamin är bara ett av de vårdande näringsämnen som denna olja innehåller. I nyponfröolja kan man även hitta essentiella fettsyror, C-vitamin och antioxidanter. Dessa ämnen gör underverk för torr hud eftersom de återfuktar huden på djupet och gör den mjukare och lenare än tidigare.

I den här artikeln får du lära dig mer om A-vitamin och nyponfröolja. Listan nedan innehåller några av de positiva effekter som A-vitamin har på huden.

  • Motverkar rynkor
  • Gör huden slätare
  • Reducerar ärr och bristningar
  • Stärker hudens skydd mot skadliga UV-strålar
[contentblock id=nyponfroolja] [contentblock id=adsense-1]

Vad är A-vitamin och vad är det bra för?

A-vitamin är ett vitamin som har flera funktioner i kroppen. Det påverkar bland synen, huden, immunförsvaret och skelettet. Brist på A-vitamin kan bland annat ge dåligt mörkerseende, ögonkatarr och nedsatt försvar mot inflammationer och infektioner. I Sverige är brist på detta vitamin inte särskilt vanligt, men i utvecklingsländer är det fortfarande ett stort problem.

Enligt Livsmedelsverket är A-vitaminsbrist den största orsaken till blindhet i världen. A-vitamin får vi bland annat i oss från animaliska produkten som fisk, kött och ägg. Betakaroten, ett annat ämne som kroppen kan omvandla till A-vitamin, finns i vegetabilier som morötter, spenat, grön och tomater. Om någon av dessa livsmedel är en del av din vanliga kost behöver du inte oroa dig för att få brist på A-vitamin. Det finns inte någon anledning att äta kosttillskott med A-vitamin då heller, eftersom överdosering av vitaminet kan ge oönskade symptom som illamående och håravfall.

A-vitamin har ett antal positiva effekter även när det appliceras utanpå huden. Det förebygger bland annat att tidiga rynkor som kan uppstå redan i 20-årsåldern om man utsätter huden av för mycket UV-strålning från solen och har anlag för rynkor i ung ålder. A-vitamin gör även att kroppen bilder nya friska hudceller på skadade och ärrade hudområden, vilket reducerar ärrens synlighet.

Köp nyponfröolja med A-vitamin här

Den här nyponfröoljan från Crearome innehåller mycket A-vitamin eftersom den är tillverkad genom kallpressning. Oljan är framställs ur ekologiskt odlade nypon från Chile med miljövänliga och klimatsmarta metoder.

Kallpressning är en metod som används att producera vegetabiliska oljor på ett sätt som bevara så mycket av näringen i oljan som möjligt. Varmpressning och andra kemiska processer som är vanliga inom industrin ger oljor med en mer neutral färg och doft som håller längre, men är betydligt mer näringsfattiga än kallpressade oljor. Om du vill ha en nyponfröolja med så mycket A-vitamin som möjligt bör du därför välja en kallpressad produkt.

[contentblock id=nyponfroolja] [contentblock id=adsense-2]