pepparmynta

Pepparmyntsolja

pepparmyntsoljaPepparmynta har använts i medicinskt syfte i tusentals år. Denna populära kryddväxt bär på flera goda egenskaper som används bland annat för att minska kramp och motverka inflammationer. Du kan också få en fräschare andedräkt med hjälp av pepparmynta.

Pepparmynta bär på medicinska egenskaper som har gjort att den här växten har använts i långa tider. Denna fleråriga ört har bland annat odlats i Japan under flera hundra år för att den kända eteriska oljan mentol ska kunna utvinnas ur pepparmyntan. Det är nämligen det rika innehållet på mentol som gör att pepparmynta kan användas i medicinskt syfte inom flera områden.

Det är väldigt lätt att odla pepparmynta och den sprider sig gärna – därför bör den begränsas om den planteras tillsammans med andra växter. Vill du prova att odla pepparmynta själv kan du exempelvis plantera örten i en bottenlös hink som du därefter gräver ner i rabatten.

Pepparmyntsolja med goda egenskaper

Pepparmyntsolja kan som sagt användas på flera olika sätt. Var dock uppmärksam på att begränsa mängden då oljan kan vara giftig i för stora doser. Det beror på att den innehåller mentol. Dessutom kan pepparmyntsolja leda till allergiska reaktioner redan i liten mängd. Därför ska gravida kvinnor och barn under 3 år undvika pepparmyntsolja.

Det finns flera aktiva ämnen i pepparmyntsolja så som mentol, flavonoider, fenolsyror och vitamin B3. I medicinskt syfte kan du använda pepparmyntsolja bland annat för att:

  • Pepparmyntsolja är väldigt effektivt när det gäller att lösa kramp.
  • Oljan hjälper till att driva ut gaser ur kroppen i samband med problem med matsmältningen.
  • Dess läkande egenskaper verkar inflammationshämmande i gallblåsan.
  • Pepparmyntsolja minskar produktionen av saltsyra i magsäcken och förebygger sura uppstötningar.
  • Oljan är antiseptisk och kan lindra besvär med klåda, illamående och dålig andedräkt.

Tips på hur du kan använda pepparmyntsolja

Om du köper pepparmyntsolja kan du använda det på flera sätt förutom vid matlagning och bakning.

  • Om du blandar lite pepparmyntsolja med exempelvis jojobaolja eller avokadoolja kan du använda det som en kroppsolja som verkar kylande på varm eller kliande hud. Det lindrar också muskelvärk.
  • Lite pepparmyntsolja på tinningarna har dämpa spänningshuvudvärk.
  • Om du är förkyld och lider av hosta kan du droppa pepparmynta i nykokt vatten som du andas in under en handduk. En riktigt klassisk huskur! Kom ihåg att stänga ögonen.
  • Du kan också ha i ett par droppar pepparmyntsolja i ditt varma bad när du är förkyld.
  • Pepparmyntsolja kan även användas som hårinpackning för att motverka mjäll.