resultat av ricinolja på håret

Ricinolja

Ricinolja är en naturprodukt som säljs via hälsokostbutiker och används flitigt av många för att gynna hårväxten, huden och även ögonfransarna. Liksom många andra hälsosamma oljor från naturen har ricinolja flera användningsområden.

Ricinolja är allt annat än en nymodighet – redan på 1500-talet före Kristus användes den här oljan i det forna Egypten för att exempelvis skydda huden från solens strålning men även för att behandla diverse hudåkommor. Än i dag är ricinolja en populär hälsoprodukt som säljs bland annat för att ge håret styrka.

Denna feta olja framställs via frön från ricinväxten som under många år har ingått som ingrediens i olika läkemedel och skönhetsprodukter i södra delar av Europa liksom i Asien och Afrika. Ricinolja tillverkas genom att ricinfrön skalas och därefter krossas och kallpressas kärnan. Det finns kanske som bekant ett gift som också heter ricin och för att bli av med detta skadliga protein i fröna sker det en process vid framställningen som gör att giftet inaktiveras. Det är med andra ord helt ofarligt att använda ricinolja.

I dag används ricinolja främst utvärtes – i synnerhet på håret eller huden. Får du i dig oljan kan du märka att produkten har en viss laxerande verkan också.

Ricinolja som behandling för håret

resultat av ricinolja på håret
Bild lånad av Ricinolja.com

Ett område som ricinolja kanske används mest inom är hårvård. Både för håret på huvudet, skägg och för ögonfransar. Oljan hjälper nämligen till att stimulera hårsäckarna. Nedan följer några förhoppningsvis användbara tips kring hur du kan använda ricinolja – bland annat som behandling för håret.

Till att börja med är det bra att komma ihåg att ricinolja är fet och tjock och en del kan uppleva besvär med att tvätta ur oljan. Det är möjligt att blanda ricinolja med till exempel jojobaolja, kokosolja eller olivolja för att göra det lättare att skölja ur håret.

  • Avsätt mellan en och en och en halvtimme för behandlingen. Fukta året och se till att ha du har ricinolja och balsam tillgängligt.
  • Häll ricinolja i händerna och massera din hårbotten med oljan med hjälp av fingertopparna och dra försiktigt med fingrarna genom håret och ut mot hårtopparna.
  • Låt oljan verka i åtminstone 30 minuter innan du sköljer ur håret.
  • För att tvätta ur ricinolja från håret är balsam oftast att föredra. Massera in balsam ordentligt och låt det sitta i och verka i ungefär en kvart. Därefter kan du tvätta håret som vanligt.
  • Upprepa behandlingen två till tre gånger per vecka.

Använd ricinolja för ögonfransarna

Det är också möjligt att använda ricinolja på ögonfransarna och då häller du lite olja på fingret för att sedan stryka på och massera hårroten på dina ögonfransar. Var försiktigt så att du inte får ricinolja i ögat då det kan verka irritera. Använder du dessutom kontaktlinser är det viktigt att ta ut dem först!

Ricinolja för huden

I dag är ricinolja en ingrediens som återfinns i en hel del skönhetsprodukter och hudvårdsprodukter. Det har bland annat att göra med oljans fuktbevarande egenskaper som beror på att den är både fet och trögflytande. Antirynkkrämer, läppstift och liknande har vanligtvis ricinolja i sig för att inte torka ut. Du kan också köpa ricinolja själv och använda i ansiktet. Oljan hjälper exempelvis till att återfukta huden i ansiktet samtidigt som den skyddar mot inflammationer.

Därför ska du använda ricinolja i ansiktet:

  • Ger huden fukt och hjälper mot torrhet
  • Oljan verkar bakteriedödande
  • Motverkar att finnar och akne uppstår
  • Tar hand om din hud skonsamt

Om du har problem med orolig hud kan ricinolja hjälpa till att lugna ner huden, rengöra den och ta död på bakterier. Ricinolja är också användbart för att skölja ur talgkörtlarna som finns i huden som kan ge upphov till finnar och problem med akne. Kom ihåg att tvätta händerna ordentligt innan du använder ricinolja i ansiktet – annars gnuggar du in orenheterna i huden. Vill du göra oljan något mindre trög kan du blanda den med exempelvis kokosolja, jojobaolja eller mandelolja.