Rosenolja

rosenoljaRosenolja är populärt inom hudvård – i synnerhet för mogen och känslig hy – då rosenoljan verkar återfuktande och uppstramande. Det är en exklusiv produkt som har använts i urminnes tider. Rosenolja ska inte förväxlas med rosenvatten som också är en omtyckt skönhetsprodukt.

Rosor är inte bara vackra att titta på utan det är också blomman som påstås vara den första som användes för att framställa en eterisk blomolja. Genom historien återfinns rosen och dess doft frekvent då den sägs ha en positiv effekt på depression och motverkar nedstämdhet. Dessutom har rosen länge varit en symbol för skönhet och romantik. I dag framställs rosenolja av rosor liksom rosenvatten. En av anledningarna till att rosenolja är så dyrt har att göra med att det går åt väldigt många rosor i samband med framställningen.

Rosenolja i historien

Eftersom rosenolja har använts under väldigt lång tid finns den numera runt om i världen – dock påstås oljan härstamma från Persien. Även i antikens Grekland och i Rom sägs det att rosenolja har använts. Bland annat för att oljan har ansetts verka som ett afrodisiakum. Rosdoften förknippar många med romantik och redan förr i tiden var det enbart överklassen och kungligheter som fick använda rosenolja.

Rosenolja kan framställas på två olika sätt och det är genom destillering eller som växtolja. Den olja som producerar via destillering ska vara den bästa och är därmed också mer exklusiv och dyr. Det andra sättet innebär att kronbladen från rosen läggs i en vegetabilisk olja som därefter täcks över och sedan står svalt under ett par veckor.

Olika sätt att använda rosenolja

Det kan vara svårt att hitta rosenolja och liksom majoriteten av eteriska oljor bör du undvika att applicera den i koncentrerad form på huden. Om du får tag på rosenolja kan du använda den på flera olika sätt.

  • För huden: Rosenvatten – alltså det som blir över vid destilleringen när rosenolja framställs kan används som en ansiktstoner. Rosenoljan å andra sidan bär också på goda egenskaper för huden så som att den verkar återfuktande och håller din hy mjuk och slät. Oljan är också antibakteriell vilket gör att den passar om du har problem med exempelvis akne eller fet hy.
  • För håret: Om din hårbotten kliar kan rosenolja hjälpa. Oljan stimulerar också blodflödet i hårsäckarna vilket kan leda till att håret växer snabbare.
  • För humöret: Doften som rosenoljan avger kan påverka sinnet också och motverka stress. Du kan exempelvis ha i rosenolja i badet. På så vis kan du känna hur du blir lugn och slappnar av samt känner dig piggare och mer positiv. Rosenolja används ofta inom aromaterapi just för dess uppiggande effekt på sinnet. Ett annat sätt att njuta av rosenoljan är genom att blanda en rumsspray med vatten och eventuellt lite havssalt också vilket ökar välbefinnandet.