Rosmarinolja

Rosmarin används inte bara som krydda – den eteriska oljan bär på flera goda egenskaper som kan användas både för att motverkar sjukdomar och för att vårda hud och hår. Rosmarinolja har använts sedan urminnes tider och än i dag anses växten ha egenskaper som främjar skönhet.

rosmarinoljaRedan i det forna Egypten användes rosmarinolja i flera olika syften. Bland annat för att växten bär på helande egenskaper och är nyttig för håret och huden. Det påstås att rosmarin var en viktig del i den grekiska och romanska kosten då plantan är terapeutisk och kan användas i medicinskt ändamål inom flera områden. Rosmarin betyder egentligen ”havets ros” och namnet har växten fått tack vare att den växer naturligt längs med Medelhavets kust. Den bästa rosmarinolja du kan köpa produceras i Nordafrika och Spanien i dag. Oljan produceras också i Frankrike. Doften som rosmarin avger verkar uppiggande och stimulerande.

Användningsområden för rosmarinolja

Liksom många andra eteriska oljor kan rosmarinolja också användas på olika sätt beroende på vad du vill utnyttja oljan till. Nedan följer tips som kan komma väl till pass om du vill investera i rosmarinolja.

  • Rosmarinolja för håret: Om du vill stimulera och väcka torrt hår till liv kan rosmarinolja hjälpa till. Det är inte för inte som rosmarinolja väldigt ofta ingår i naturliga hårvårdsprodukter på marknaden i dag. Du kan bland annat blanda en hårspray med destillerat vatten och eterisk rosmarinolja. Spraya blandningen i håret när du har torkat det med en handduk. Det hjälper till att öka glansen på håret.
  • Rosmarinolja för huden: Även hudvårdsprodukter brukar innehålla rosmarinolja i dag. I och med att oljan bidrar till att cirkulationen ökar är det inte sällan den ingår i hudprodukter så som cellulitkrämer, anti-aging-produkter, hudvård för fet och oren hud och liknande. Rosmarinolja är populärt för mogen hy då den hjälper till att strama upp huden samtidigt som den gör hudtonen jämnare. Tänk på att inte använda koncentrerad rosmarinolja direkt på huden! Du kan även ha i ett par droppar rosmarinolja i badet – dock inte på kvällen då oljan gör dig pigg.
  • Rosmarin för hälsan: Rosmarinolja gör dig piggare och kan verka upplyftande för sinnet. Det är vanligt att oljan används inom aromaterapi för att minska stress, öka koncentrationen och förbättra förmågan att ta initiativ. Rosmarinolja bär också på antibiotiska och antiseptiska egenskaper som gör att du kan använda oljan om du exempelvis har ett sår. Dessutom kan rosmarinolja hjälpa mot nästäppa, allergi och förkylningar.

Tänk på med rosmarinolja

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att rosmarinolja är en stimulerande olja – därför ska personer som lider av högt blodtryck och epilepsi inte använda rosmarinolja. Gravida kvinnor och barn under sex år bör inte heller använda rosmarinolja. Om du har känslig hy ska du vara försiktig med oljan och prova dig fram. Spär du inte den ordentligt kan det innebära att huden blir irriterad och kliar. I värsta fall kan det till och med leda till att huden blir inflammerad.