Svartkumminolja för skönhet och hälsa

En produkt som blir allt mer populär i hälsokostbutikerna är svartkumminolja. Just svartkummin har använts i långa tider i bland annat matlagning och naturläkemedel. Inom hälsokost är det också vanligt att använda svartkumminolja tack vare dess många olika goda egenskaper.

Svartkumminolja är knappast något nytt utan det här har använts som exempelvis olja till ansiktet och kroppen. Likaså har oljan använts för dess egenskaper inuti kroppen. Du kan bland annat köpa svartkumminolja för att öka energin och ge din hud och ditt hår en kick.

svartkumminolja

Med rötter i Asien

Svartkummin utvinns ur en ranunkelväxt som odlas i sydvästra Asien – främst i Syrien, Irak, Indien, Turkiet och Egypten. Det här är en ettårig växt som blir mellan 20 och 30 centimeter hög. Denna känsliga ranunkelväxt har en blomma som varierar mellan vit och ljusblå. Dess frukt är en rejäl frökapsel som innehåller de frön som används i allt från naturläkemedel till matlagning och hälsoprodukter så som svartkumminolja.

Det är ingen nyhet att svartkumminolja bär på välgörande egenskaper – det har visat sig att svartkummin har använts i hälsosyfte i Egypten redan på 1300-talet före Kristus under den kända faraon Tutanchamons tid.

Rik på vitaminer och antioxidanter

Svartkumminolja innehåller med andra ord många nyttigheter som bidrar till dess goda egenskaper för både vårt yttre och inre. Oljan innehåller bland annat omega 3 och omega 6 liksom vitaminerna B1, B2, B3, E, folsyra och även en hel del mineraler. Innehållet i svartkumminoljan bidrar till att ta hand om fria radikaler. Har du sår som behöver läkas kan svartkumminolja också komma väl till pass.

Fler positiva egenskaper som du tar del av när du använder svartkumminolja är att den verkar cellförnyande, antiinflammatoriskt och även antibakteriellt. I dag använder de flesta svartkumminolja för att ge kroppens inre en hälsokur – dock går det utmärkt att använda oljan utvärtes också både i ansiktet och på kroppen. Huden och håret mår bra av svartkumminolja och om du till exempel har akne eller brännskador från solen kan det här hjälpa.

Svartkumminoljans antiinflammatoriska egenskaper påstås också minska besvär vid bland annat reumatism men även migrän, värk i muskler, tandvärk, illamående och om du har svårt att sova. Dock råder det rekommendationer som säger att gravida inte bör använda svartkumminolja.

Svartkumminoljans goda egenskaper

Att svartkumminolja bär på ett innehåll som är bra för hälsan råder det inga tvivel om. Några av de mest positiva egenskaperna som svartkumminolja har är bland annat:

  • Oljan är antiseptiskt: Tack vare denna egenskap kan svartkumminolja arbeta mot infektioner i kroppen samtidigt som den verkar förebyggande när det gäller tillväxten av svamp och bakterier på insidan.
  • Stärker hjärtat: Det har visat sig att svartkumminolja är nyttigt för hjärtat som får lättare att hålla takten samtidigt som oljan gör hjärtats muskulatur starkare. Dessutom kan oljan också bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivån.
  • Minskar gaser i magen: Lider du av orolig mage med gaser kan det hjälpa om du adderar lite svartkumminolja i varmt vatten som du sedan dricker.
  • Förbättra din matsmältning: Om du vill få i gång matsmältningen kan du återigen addera olja i varmt vatten och dessutom tillsätta lite salt. Då kommer du att stimulera magsafter, syror och liknande.
  • Lindra förkylningar: Är du förkyld och hostar mycket kan svartkumminolja lindra tillsammans med varmt vatten och honung.
  • Bli piggare: Svartkumminolja är multieffektiv då den stimulerar samtliga system i kroppen. Det här innebär att du kan använda oljan för att motverka bland annat depressioner men även trötthet.

Så framställs svartkumminolja

I samband med att svartkumminolja framställs görs det genom att fröna från växten antingen kallpressas eller går igenom en ångdestillation. Vid kallpressning mals fröna varpå oljan pressas ut. Just den här framställningsprocessen är mest skonsam då temperaturen är låg och det i sin tur innebär att vitaminerna i fröna finns kvar helt och hållet i oljan. Det är inte heller nödvändigt att tillsätta något syntetiskt konserveringsmedel. Svartkumminolja som tillverkas genom ångdestillation innebär att fröna i stället pressas varmt. På det här sättet utvinns mer eller mindre all olja ur fröna vilket kan jämföras med kallpressad svartkumminolja som bara genererar cirka 60 procent av oljan i som finns inuti fröna.