Tallolja

Eterisk tallolja bjuder på en härlig och uppfriskande doft som kan verka både energigivande och lugnande. Tallolja kan också blandas med andra eteriska oljor och passar bra med bland annat citronolja, eukalyptus, rosmarin och tea tree.

tallolja
Eterisk tallolja framställs via barren från den vintergröna tallen – som har möjlighet att blir så hög som 40 meter. Doften på oljan är fräsch och frisk och barrdoften kan anpassas i dos beroende på om du vill piggna till eller slappna av.

Tallolja – liksom majoriteten av alla eteriska oljor – bär på flera egenskaper och kan därmed användas i olika syfte. Många använder eterisk tallolja för att stimulera blodcirkulationen. Känner du dig frusen om händer och fötter kan med andra ord denna olja hjälpa till att värma upp dig igen. Vid förkylningar kan tallolja också hjälpa då den har en viss slemlösande verkan, den lindrar och stärker dessutom luftvägarna. Faktum är att eterisk tallolja gynnar immunförsvaret och stärker det så att du lättare står emot infektioner orsakade av bakterier och virus. Det ska också nämnas att tallolja är smärtstillande och fungerar utmärkt om du lider av ömma och stela muskler.

Tallolja rensa tankarna

Förutom ovanstående egenskaper påverkar talloljans doft även psyket och kan hjälpa till att rensa tankarna och påverka koncentrationsförmågan till det bättre. Tallolja verkar upplyftande och kan även användas för att varva ner och koppla av. Om du vill använda olja i detta syfte kan du köpa en aromalampa eller använda tallolja vid exempelvis bastubad. Kombinerar du tallolja med pepparmynta och basolja samt grapefrukt kan du använda den för att stimulera psyket.

Så kan du använda tallolja

Andra sätt du kan använda tallolja på är bland annat:

  • Muskelavslappnande: I och med att tallolja ökar cirkulationen och lindrar ömma muskler kan du blanda en avslappnande massageolja. Kombinera tallolja, ingefära och lavendel med basolja.
  • Vid förkylning: Du kan andas in tallolja om du är förkyld – alternativt ha i ett par droppar i badet tillsammans med exempelvis jojobaolja.
  • Vid fotsvett: Om du lider av fotsvett kan du ha i ett par droppar tallolja i ett fotbad.
  • Som såpa: Använd såpa gjord på tallolja för dess uppfriskande doft och antiseptiska verkan.